Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Ώρα για "Ναπολέων"



Μας το έστειλε η κ. Μαρία Γκριμούλα ... ευχαριστούμε πολύ
Γλυκό ταψιού ναπολέων
Το ναπολέων είναι μια παλιά συνταγή που λίγοι την φτιάχνουν σήμερα. Θεωρούνταν από τα ξεχωριστά γλυκά, βέβαια σε αυτό συνέβαλε και το αυτοκρατορικό του όνομα. Φτιάχνονταν σχεδόν πάντα τις μεγάλες γιορτές και όταν ένα σπίτι είχε χαρές.


Ναπολέων υλικά για την ζύμη.
4 αυγά
4-5 κούπες αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
200 γραμμάρια βούτυρο (βιτάμ) λιωμένο
2 μπέικιν  πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία διαλυμένη στο νερό
Λίγο αλάτι

Για την κρέμα
2 κιλά γάλα
1 1/5 κούπα ζάχαρη
1 1/5 κουτί κάστερ πάουντερ
2 βανίλιες


 
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, μπέικιν πάουντερ) κρατώντας λίγο από το αλεύρι. Το αλεύρι το κρατάμε για να ισορροπήσουμε την ζύμη μας.
Αφού τα ενώσουμε όλα μαζί ρίχνουμε και τα υγρά (αυγά, βούτυρο, διαλυμένη αμμωνία). Κάνουμε μία ζύμη μαλακή  να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη το κάθε μέρος - αντιστοιχεί σε ένα φίλο.
Την ανοίγουμε πατώντας από την μέση προς τα έξω μέχρι να την φέρουμε στο επιθυμητό μέγεθος του ταψιού μας .
Τα ψήνουμε ένα –ένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν .
Μόλις ψήσουμε και το τελευταίο φύλο κάνουμε την κρέμα.
Βάζουμε το γάλα στην φωτιά κρατώντας λίγο στο οποίο μέσα διαλύουμε το κάστερ. Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με την ζάχαρη και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει/ Τέλος ρίχνουμε και τις βανίλιες.
Βάζουμε ένα φύλλο στο κάτω μέρος του ταψιού και ρίχνουμε λίγη κρέμα, όπως είναι καυτή. Συνεχίζουμε με το άλλο την ίδια διαδικασία. Στο τελευταίο ρίχνουμε όση  κρέμα μας έχει απομείνει  και το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Το αφήνουμε να κρυώσει το κόβουμε για να το σερβίρουμε.