Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Εσείς πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να κόψετε το τσιγάρο;

Ακόμα κι αν δεν καταφέρατε να κόψετε το κάπνισμα με την πρώτη, τη δεύτερη... ή και την εικοστή προσπάθεια δεν χρειάζεται να το βάζετε κάτω. Μάθετε πόσες προσπάθειες χρειάζεται ένας μέσος καπνιστής για να κόψει το τσιγάρο και ξαναπροσπαθήστε...


Όπως είχε πει και ο Mark Twain «Το να παρατήσεις το κάπνισμα, είναι εύκολο. Το έχω κάνει χιλιάδες φορές.», επομένως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Επίσης ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μερικοί τα καταφέρνουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα από άλλους, άλλοι πάλι χρειάζονται το χρόνο τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν «σπρώξιμο».

Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει αυτό, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 5.000.000 άνθρωποι εξαιτίας του τσιγάρου. Το χειρότερο δε είναι ότι παρά την πληροφόρηση που υπάρχει για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό, αυτός ο αριθμός αντί να μειωθεί, αναμένεται να διπλασιαστεί στα 10.000.000 μετά το 2030.

Εάν είστε ατμιστής, σημαίνει ότι έχετε ήδη κερδίσει αυτή τη μάχη και άρα μπορείτε να ταυτιστείτε με αυτήν την δοκιμασία. Εάν πάλι έχετε δοκιμάσει διάφορους τρόπους προκειμένου να απαλλαγείτε από το κάπνισμα, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και παρ' όλα αυτά δεν τα 'χετε καταφέρει, υπάρχει ελπίδα!

Σύμφωνα με έρευνα* που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο ένας καπνιστής χρειάζεται κατά μέσο όρο 30 προσπάθειες για να κόψει εντελώς το κάπνισμα. Δηλαδή να μην καπνίσει καθόλου για τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο. Σας φαίνονται πολλές; Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο αριθμός των προσπαθειών δεν αφορά τον κάθε καπνιστή μεμονωμένα αλλά περιγράφει το μέσο όρο του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η έρευνα μοιάζει να λαμβάνει υπόψη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής που πρόκειται να κόψει το τσιγάρο σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι χρειάζονται σημαντικά λιγότερες προσπάθειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνες είχαν βασιστεί σε πρώην καπνιστές οι οποίοι κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο και όχι σε εκείνους που το έκοψαν για ένα διάστημα και έπειτα το ξεκίνησαν. 

Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε επίσης ότι οι πιθανότητες επιτυχίας κατά την πρώτη προσπάθεια είναι περισσότερες (11%), ενώ μειώνονται αισθητά κατά τη δεύτερη προσπάθεια (5%) και η πτώση συνεχίζεται κατά τις επόμενες προσπάθειες. Επίσης, υπογραμμίζει το γεγονός ότι κατά μέσο όρο κάθε ατμιστής προσπαθεί τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να απεξαρτηθεί από το τσιγάρο και το καπνισμα. Μάλιστα, όσοι τα καταφέρνουν συνήθως χρειάζονται περίπου έξι προσπάθειες και συνήθως ανήκουν στο ηλικιακό group 45-55. 

Εάν λοιπόν έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν διάφορες μεθόδους προκειμένου να κόψετε το κάπνισμα, να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά! Τα προϊόντα διακοπής καπνίσματος και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα - τα οποία «νίκησαν» και επίσημα τα τσιρότα και τις τσίχλες νικοτίνης, ως αποτελεσματικό μέσο διακοπής του καπνίσματος - εξελίσσονται διαρκώς για να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες σας.

Κάντε μια νέα αρχή σήμερα! Κατεβάστε το eBook μας και ενημερωθείτε για το πώς μπορεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο να σας βοηθήσει ώστε να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας: