Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Γιορτάζει η ΠΑΝΑΓΙΑ, το καμάρι της Κονταριώτισσας

Το μήνα Αύγουστο η εκκλησιαστική γιορτή που υπερκαλύπτει όλες τις άλλες είναι ο εορτασμός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Γιορτάζει η Παναγία, όπως λέγεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας. Είναι το πλέον αγαπημένο πρόσωπο που ενώνει τη γη με τον ουρανό! Η γέφυρα της σωτηρίας! 


Στην Κονταριώτισσα πανηγυρίζει ο ομώνυμος ιερός ναός που δεσπόζει ψηλά στο λοφίσκο στην "παλιόχωρα", εκεί όπου κάποτε ήταν χτισμένο το χωριό. Μια εκκλησία βυζαντινή, που η κτίση της χάνεται στα βάθη των αιώνων της προηγούμενης χιλιετηρίδας. Αποτελεί το κόσμημα του χωριού μας και όχι μόνο αφού συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερης αρχαιολογικής σημασίας Ελληνικά μνημεία. Για μας τους Κουντουριανούς ανέκαθεν αποτελούσε κάτι ξεχωριστό, απτό και εξαιρετικά αγαπημένο. Στον περίβολό της παλιά αναπαύονταν οι κεκοιμημένοι πρόγονοί μας. ( Η γιαγιά μου η Παρασκευούλα ήταν ακριβώς στη γωνία της σκάλας που οδηγεί στα σημερινά κοιμητήρια). Μνήμες και οι σχολικές εκδρομές μαζεύοντας τα κίτρινα κρινάκια...

Το δεκαπενταύγουστο ήταν ανέκαθεν το πιο δημοφιλές λαϊκό πανηγύρι. Θυμόμαστε τις εξέδρες που στήνονταν στα καφενεία για να αναδείξουν τις μουσικές προσπάθειες των τραγουδιστριών του είδους!!! 

Το απόγευμα της παραμονής ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα η Θεία Λειτουργία με την ευσεβή παρουσία πλήθους πιστών Κουντουριανών αλλά και επισκεπτών.
Ένα εκκλησιαστικό τυπικό που διαχρονικά τελείται. 

Χρόνια Πολλά, και "Καλή Παναγία"!!!

Η πρόεδρος τ.κ. Κονταριώτισσας

Νάτσιου Παρασκευή