Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η μεταμόρφωση του Σωτήρος στον Πλαταμώνα Πιερίας

Η Δεσποτική εορτή Μεταμορφώσεως Σωτήρος εορτάστηκε στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Πλαταμώνα Πιερίας.


Την Παρασκευή 5 Αυγούστου τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ ακολούθησε η Λιτανεία και η Αρτοκλασία στην πλατεία του Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Αποσπάσματα της ομιλίας του Μητροπολίτου μετέφρασε στα σερβικά ο ελληνομαθής σέρβος ιερέας π. Αγάπιος, χάριν των εκατοντάδων σέρβων παραθεριστών, που συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Στις ακολουθίες συμμετείχε και έψαλε 50μελής ομάδα Σέρβων σπουδαστών από Εκκλησιαστικό Σεμινάριο Βελιγραδίου, που φιλοξενήθηκαν επί δεκαήμερο από την Ιερά Μητρόπολη στον Εκκλησιαστικό Ξενώνα Σβορώνου.

Στη συνέχεια, η Ενορία παρέθεσε δεξίωση στους σέρβους ιεροσπουδαστές, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο, να υποβάλουν ερωτήσεις και να εκδηλώσουν το έντονο ενδιαφέρον τους για εκκλησιαστικά, ακαδημαϊκά και άλλα θέματα.


Την κυριώνυμη ημέρα, Σάββατο 6 Αυγούστου, τελέστηκαν ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, ο οποίος και κήρυξε τον θ. λόγο.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας, ευλογήθηκαν οι καρποί της αμπέλου, κατά την επικρατούσα λειτουργική παράδοση.

Πολλοί πιστοί από την Πιερία και τους όμορους Νομούς, που παραθερίζουν στον Πλαταμώνα, συμμετείχαν στην Πανήγυρη του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλαταμώνα.


Εκ μέρους των Αρχών συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο Διοικητής του ΚΑΑΥ 1ης Στρατιάς στον Πλαταμώνα κ. Γρηγόριος Λέφας, ο Λιμενάρχης Πλαταμώνα κ. Μπαζιάνας, ο Διοικητής του ΚΕΔΑ Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Λάρισας στη Σκοτίνα κ. Δημήτριος Μπουτσέλης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων.