Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Κατερίνης – Δημοτική Βιβλιοθήκη: Συγκίνηση και ενθουσιασμός, στη γιορτή λήξης του προγράμματος για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016

Τα χρώματα, τα χαμόγελα και οι δημιουργίες των 260 παιδιών, που έλαβαν μέρος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), ήταν οι εμφαντικοί πρωταγωνιστές της όμορφης και εμπλουτισμένης με πολλές εκπλήξεις, γιορτής λήξης του προγράμματος.


Με "μια ανάμνηση", όπως ήταν και ο τίτλος της γιορτής, παιδιά, γονείς, εθελοντές μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, αλλά και συγκίνησης αποχαιρέτησαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, τις δημιουργικές στιγμές που βίωσαν μέσα από τις δράσεις του προγράμματος, που φέτος ήταν αφιερωμένο στην έννοια της εξερεύνησης.

Μικρούς και μεγάλους, που γέμισαν ασφυκτικά κάθε γωνιά της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου, καλωσόρισε η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,  Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με την προτροπή του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη εντάξαμε από πέρυσι στην καθημερινότητα και στις δράσεις της Δημοτικής μας βιβλιοθήκης, την καλοκαιρινή εκστρατεία προώθησης της ανάγνωσης και δημιουργικότητας και διαπιστώσαμε ότι η αγάπη και η αναγνώριση για τη βιβλιοθήκη είναι εξαιρετικά μεγάλη», ενώ ευχαρίστησε έναν προς έναν τα παιδιά, τους γονείς, τους εθελοντές, τους υπαλλήλους του ΟΠΠΑΠ και του Δήμου, «για την καθοριστική τους υποστήριξη».

Παράλληλα, παρουσίασε με αριθμούς την ταυτότητα του φετινού προγράμματος σημειώνοντας ότι υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών, που συμμετείχαν καθώς, από τα  120 του 2015 έφτασαν τα 260 φέτος, έλαβαν μέρος 43 επιπλέον εθελοντές, ενώ υλοποιήθηκαν δύο προγράμματα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, δύο με τον φωτογράφο Διονύση Καραβίδα, ένα με τον Αλέξανδρο Κωνσταντίνου από τον Σύλλογο Εικαστικών Πιερίας, ένα με τον συγγραφέα Θάνο Κόσσυβα και ένα με το «Ολύμπιο Βήμα». 

Σε σύντομο εξάλλου χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης τόνισε μεταξύ άλλων:«Γνώση Δημιουργικότητα Φαντασία. Τρεις λέξεις που περιγράφουν όλο αυτό το όμορφο ταξίδι, για το οποίο όλοι μας συγχαίρουμε τη συνάδελφό μας στο δημοτικό συμβούλιο, Ροδή Ελευθεριάδου. Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και όπως αποδεικνύουμε καθημερινά παιδεία και πολιτισμός αποτελούν για μας, πρώτες προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που οι γονείς ενθάρρυναν τα παιδιά τους, προκειμένου να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις,  που υλοποιήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης και επικεντρώθηκαν στην άμεση επαφή των παιδιών με το βιβλίο και τη γνώση γενικότερα».

Η εκδήλωση άνοιξε με θεατρικό δρώμενο από παιδιά και εθελοντές, συνεχίστηκε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τις δράσεις του καλοκαιριού, οι οποίες ξεκίνησαν στις 15 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η αυλαία της εκδήλωσης  έκλεισε με την απονομή διπλωμάτων συμμετοχής στο πρόγραμμα για τα παιδιά 4 έως 12 ετών που έλαβαν μέρος, βεβαιώσεων για τους εθελοντές – εμψυχωτές, καθώς και με περιήγηση στις εικαστικές δημιουργίες, που αποτύπωσε η φαντασία και το μεράκι των παιδιών.

Την παράσταση πάντως έκλεψε η ερμηνεία επί σκηνής από όλους τους συντελεστές ενός μελωδικού τραγουδιού, με τίτλο «Με ένα βιβλίο αφορμή..», που συνέθεσε αποκλειστικά για τη γιορτή ο Εύμορφος Κασινάκης και επένδυσε με στίχους η υπεύθυνη του προγράμματος Ροδή Ελευθεριάδου.

Στην εκδήλωση, παρέστη επίσης ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Ίτσιος κ.α. εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.