Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος τίμησε με κάθε επισημότητα η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Την  Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση εκφωνήθηκε ομιλία σχετική με την ημέρα από τον κ. Κώστα Δημητριάδη.


Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, κ. Χάρη Τζαμακλή, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Π.Ε Πιερίας, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, κ. Αθανάσιο Λιακόπουλο, τον Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Διοικητή Σκάλας Κατερίνης, από  εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Πιερίας,  της Νομαρχιακής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  της Νομαρχιακής Επιτροπής ΛΑΟΣ  Πιερίας, του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”, από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Πιερίας, από την ΕΔΕΣ-ΠΑΟ, από εκπρόσωπο του Ποντιακού  Συλλόγου Κατερίνης ΄΄ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ΄΄, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονταριώτισσας “ΠΙΕΡΕΣ”, του Μορφωτικού Εξωραϊστικού   Συλλόγου Παραλίας, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατερίνης ‘’Νοσταλγοί της Παράδοσης’’,  του   Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας " Ο ΟΛΥΜΠΟΣ", του  Συλλόγου  Κρητών Ν.Πιερίας "ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ", της Θρακικής Εστίας Κατερίνης, του Εργαστηρίου Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού "ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ, από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και της  Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.


Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής. Μετά  τους χαιρετισμούς που απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, κα Μπέττυ Σκούφα και ο  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”, κ. Ιωάννης Γιαπιτζής, -που εκπροσώπησε τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της Πιερίας- ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο “Μικρά Ασία ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ” με χοράρχη τη Μαρίκα Φωτοπούλου  από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”. Το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση με χορούς από τη Μικρά Ασία από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, του Συλλόγου  Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” , του Πολιτιστικού  Συλλόγου  Κονταριώτισσας “ΠΙΕΡΕΣ” και του Μορφωτικού  Εξωραϊστικού  Συλλόγου  Παραλίας, ενώ άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” και Μικρασιατών Πιερίας.