Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Πως προστατεύουμε τα φυτά από τις κάμπιες

Έχουμε ξεκινήσει να φυτεύουμε αρκετά από τα φθινοπωρινά μας λαχανικά και μαζί με αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι... ”εχθροί” τους, οπότε οι προσπάθειές μας για να τα προφυλάξουμε πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.


Τα μικρά φυτά είναι πολύ ευάλωτα και μερικές κάμπιες είναι ικανές να τα καταστρέψουν όταν αυτά έχουν ακόμη λίγα φύλλα. Τότε, τα μπρόκολα, τα λάχανα και τα κουνουπίδια, αν χάσουν το κεντρικό φύλλο, θα υποστούν μεγάλη βλάβη.

Το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε είναι η παρατήρηση. Οι πεταλούδες που ψάχνουν για να γεννήσουν, φαίνονται. Όταν δούμε τέτοια κίνηση αυξάνουμε την προσοχή μας και πλέον ψάχνουμε για τρύπες στα φύλλα ή κάτω από αυτά για να βρούμε τα αυγά τους και να τα καταστρέψουμε.

Όταν έχουμε λίγα φυτά η δουλειά αυτή είναι εύκολη και δεν παίρνει πάρα μονό λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Τα έντομα βρίσκουν τα φυτά που τους ενδιαφέρουν με την μυρωδιά. Είναι πολύ σημαντικό το να αλλάζουμε την μυρωδιά της περιοχής και κάτι που βοηθά πάρα πολύ για να το πετύχουμε είναι το σκόρδο. Φυτεύουμε λοιπόν σκόρδα ανάμεσα στα φυτά που θέλουμε να προστατέψουμε και θα δούμε ότι οι προσβολές θα είναι πολύ λιγότερες.

Η πρώτη από τις επιλογές μας είναι να έχουμε ένα σκεύος με σαπουνόνερο και όταν τις συναντάμε να τις ρίχνουμε μέσα.

Μια άλλη είναι, να σκεπάσουμε τα φυτά με δίχτυ. Αυτή η επιλογή είναι πάντα πολύ καλή για φυτά που δεν χρειάζονται επικονίαση, γιατί τα προφυλάσσει και από τους μύκητες.

Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης, είναι του ψεκασμού με βάκιλο τους Θουριγγίας.

Ο βάκιλος προσβάλει όλες -και μόνο- τις προνύμφες των εντόμων και γι αυτό είναι πολύτιμο εργαλείο για τον βιοκαλλιεργητή. Απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά είναι το να ψεκάζουμε κάθε 15 μέρες και όταν δεν αναμένεται βροχοπτώσεις για τουλάχιστον 24 ώρες.

Υπάρχει ο βάκιλος σε βρέξιμη μορφή και σε σκόνη. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε τον πρώτο και επειδή είναι πιο αποτελεσματικός, αφού με τον ψεκασμό πηγαίνει παντού, αλλά και πολύ πιο οικονομικός, αφού όταν σκονίζουμε η σπατάλη είναι μεγάλη. Υπ όψη ότι ο βάκιλος μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά και στα οπωροφόρα αλλά και για την τούτα στις ντομάτες.

Ένα άλλο μέσο είναι το Spinosad, όμως μόνο για την περίοδο που οι κάμπιες είναι μικρές.
Το Spinosad είναι ένα μείγμα χημικών ενώσεων (σπινοσύνες) που παράγονται από το ζαχαροκάλαμο.

Ο πύρεθρος που επίσης μπορεί να βοηθήσει εξάγεται από τα άνθη ενός είδους χρυσάνθεμου που δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που έχουμε στους κήπους μας. 

Τέλος το λάδι Neem είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο, που και αυτό θέλει προσοχή επειδή εξοντώνει μεγάλη γκάμα εντόμων.