Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας: Ημέρα Λευκού Μπαστουνιου

Η  Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της  με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών(ΚΕΑΤ) για την...
προσβασιμότητα του Πάρκoυ Λειβήθρων από τα άτομα με οπτική αναπηρία, θα πραγματοποιήσει δράση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του «Λευκού μπαστουνιού» σε συνεργασία με το Κ.Ε.Α.Τ ,την αμκε Πρωτοπορία, και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου.

Θα πραγματοποιηθεί λοιπόν επίσκεψη των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου και φοιτητών του ΚΕΑΤ στο Πάρκο Λειβήθρων, την Παρασκευή 14/10/2016, στις 9.00 π.μ. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια όπως: Ηχητική ξενάγηση των συμμετεχόντων με τη χρήση MP3 και απτικών κειμένων και χαρτών, παιχνίδι «Παίζοντας ανασκαφή», θεατρικό παιχνίδι με κατασκευή μάσκας/προσωπείου, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, εργαστήριο φυσικής δόμησης και εργαστήριο συντήρησης.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» στις 15   Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποί μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.


Το κίνημα του λευκού μπαστουνιού ξεκίνησε μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover ο οποίος για να βοηθήσει τους βετεράνους του πολέμου στην ένταξη και αποκατάστασή τους, πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι. Με την πάροδο του χρόνου το μακρύ καλάμι εξελίχθηκε σε λευκό μπαστούνι το οποίο αποτελεί σήμερα παγκόσμιο σύμβολο.