Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

1η διακρατική συνάντηση του σχεδίου ERASMUS+ που συντονίζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού

Συνεχίζονται  οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της πρώτης διακρατικής συνάντησης του προγράμματος   ERASMUS+ που  συντονίζει   το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού.
Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου   οι αντιπροσωπείες των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη και ξεναγήθηκαν  στο αρχαιολογικό μουσείο, στα κάστρα και σε άλλα ιστορικά μνημεία  της πόλης και κατέληξαν στο Λευκό Πύργο. Το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφτηκαν τον Μεταβυζαντινό Ιερό  Ναό του Αγίου Γεωργίου και την έκθεση Βυζαντινών κειμηλίων που βρίσκεται στον γυναικωνίτη του ναού.   Το βράδυ του Σαββάτου έγινε ένα πολυπολιτισμικό γλέντι, με παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών και εδεσμάτων των χωρών που συμμετέχουν, μουσική και τραγούδια από όλες τις χώρες και φυσικά ατελείωτο κέφι και χορό. Στο κοινό  αυτό ευρωπαϊκό γλέντι συμμετείχαν και γονείς, μαθητές αλλά και   κάτοικοι του Κολινδρού.

Το πρωί της Κυριακής επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας, το Ιστορικό -Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού  και στη συνέχεια το εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Γιάννη Σταγκίδη στα Παλιάμπελα, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο δουλειάς ενός παραδοσιακού αγγειοπλάστη.  Το μεσημέρι της Κυριακής ξεναγήθηκαν και θαύμασαν τους Μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας  και ενημερώθηκαν από ξεναγό για την ιστορία ολόκληρης της μακεδονικής γης.

Η τέταρτη ημέρα της συνάντησης  ξεκίνησε με επίσκεψη όλων των εταίρων στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Κολινδρού.   Τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού, τον Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό Κολινδρού καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο Κολινδρού.

Στη συνέχεια στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νικόλαος Λούσης» Κολινδρού πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα στην Αγγλική και Ελληνική Γλώσσα, στην οποία συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από άλλα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας, με θέμα: «Καινοτομίες και παρεμβάσεις για την κατάργηση των στερεοτύπων στην εκπαίδευση». Στην ημερίδα συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές η Ευδοκία Τσιρώνα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Πιερίας, ο Δημήτριος Κατσαβός, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας,  οι οποίοι ανάπτυξαν το θέμα: «Καταργώντας στερεότυπα  και χτίζοντας γέφυρες στην εκπαίδευση μαθητών Ρομά» και ο  Δημήτρης Ζάχος Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικής – Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ  με θέμα: «Στερεότυπα, Προκαταλήψεις και Ρατσισμός στο Σχολείο».

Οι δράσεις της  1ης διακρατικής συνάντησης ολοκληρώνονται την Τρίτη  8 Νοεμβρίου 2016 με επίσκεψη στο Δημαρχείο Αιγινίου και στην περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.