Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

«Αικατερίνεια 2016»: Απόδοση Τιμής στον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.Γεώργιο από τον Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη

Για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

Σάββας Χιονίδης: «Αποτελεί τιμή και ευλογία για το ποίμνιο του τόπου μας, να βρίσκεται υπό την σκέπη ενός άξιου και δραστήριου Ποιμενάρχη, ενός  λόγιου Ιεράρχη […] με πολυδιάστατο πνευματικό και κοινωνικό έργο»


Τιμής ένεκεν, για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, καθώς και για την πολυετή προσφορά του στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, αναμνηστική πλακέτα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.Γεώργιο απένειμε ο  Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Η απονομή έγινε στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2016», στον επίλογο της αφιερωμένης στην Πολιούχο της πόλης εκδήλωσης, με τίτλο «Ύμνος και Λόγος για την Αγία Αικατερίνη». Παράλληλα, στη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, παρουσιάστηκε CD με ύμνους από τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας Αικατερίνης, από τον Χορό του Ιερού Ναού. 

Ο κος Χιονίδης στην προσφώνησή του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αποτελεί τιμή και ευλογία για το ποίμνιο του τόπου μας, να βρίσκεται υπό την σκέπη ενός άξιου και δραστήριου Ποιμενάρχη, ενός λόγιου Ιεράρχη, μίας πολυσχιδούς προσωπικότητας, με πολυδιάστατο πνευματικό και κοινωνικό έργο».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος εξήρε την πρωτοβουλία του κ.Γεωργίου, για την επικείμενη διοργάνωση στην Πιερία του Πανελληνίου Συνεδρίου  προσκυνηματικών περιηγήσεων, «ενός μεγάλου γεγονότος με διεθνή εμβέλεια, το οποίο μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή στην  ανάπτυξη αυτού του τόπου, την οικονομική και την τουριστική» όπως είπε.

Αναφερόμενος στην έκδοση της ασματικής ακολουθίας του παρακλητικού Κανόνος της Αγίας Αικατερίνης σε μορφή cd, την οποία στήριξε ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού, ο κος Χιονίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτιστική παραγωγή, με εμπνευσμένο προσανατολισμό. Ένα «ελάχιστο αντίδωρο» του τόπου μας στη μνήμη της Αγίας, το οποίο, μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε και να ψηλαφήσουμε τη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας  μας  τόσο κατά το περιεχόμενο, όσο και κατά το ύφος».

Τέλος, ο Δήμαρχος, επισήμανε ότι «αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας και τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ),  το γεγονός, ότι, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, έθεσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος τις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Θεσμού των «Αικατερινείων». Σεβασμιώτατε, ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να σας δίνει δύναμη και υγεία για την συνέχιση και ευόδωση του Θεάρεστου έργου σας» υπογράμμισε ο κος Χιονίδης.


Στην αντιφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.Γεώργιος τόνισε: «Η ανάληψη των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης είναι μία θέση ευθύνης και ένας επιπλέον κόπος για μένα. Παράλληλα όμως αποτελεί και πρόκληση, να συνεχίσω την καθηγητική μου ιδιότητα από την υπεύθυνη θέση της διευθύνσεως και να προσφέρω αυτά τα οποία μπορώ ανθρωπίνως να προσφέρω, στην εκπαίδευση τόσο των υποψηφίων κληρικών,  όσο και ευρύτερα των στελεχών της Εκκλησίας, οι οποίοι φοιτούν στα προγράμματα της Ακαδημίας μας. Αυτό βέβαια σας υπόσχομαι, ότι, δεν θα με κάνει να απουσιάσω από τα Αρχιερατικά μου καθήκοντα, ούτε οι Ακαδημαϊκές μου υποχρεώσεις θα με οδηγήσουν σε μείωση των δραστηριοτήτων μου ως Επισκόπου. Απεναντίας, θα φροντίσω ακόμη περισσότερα να κάνουμε για το καλό του ποιμνίου μας και για την ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων. Ευχαριστώ πολύ για την τιμή κε Δήμαρχε και εύχομαι σε εσάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε όλους τους συνεργάτες σας, στους εργαζομένους του Δήμου μας, δύναμη, υγεία, και την ευλογία της Πολιούχου Αγίας Αικατερίνης της Πανσόφου»