Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

«Άγιον Όρος: Κατ΄εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»

Η πρεμιέρα των «Αικατερινείων 2016»

Ντοκουμέντα της ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ σε ασπρόμαυρο φόντο, από την καθημερινή βιωτή των μοναχών του Άθω


Μοναδικές φωτογραφικές αποτυπώσεις σε ασπρόμαυρο φόντο, από  τα πρόσωπα των γερόντων του Άθω, καθώς και από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο μεταφέρει στην Αστική Σχολή, για το κοινό των «Αικατερινείων», η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ΄εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος».

Τα εγκαίνια της  Έκθεσης, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, o Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης, έγιναν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και σηματοδότησαν την επίσημη πρεμιέρα των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2016».

Στην Έκθεση, παρουσιάζονται έργα «κοινωνικά ντοκουμέντα», βαθιά ανθρώπινα, που προέκυψαν μέσα από τα πολλά ταξίδια που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος, που από το 1975 έως σήμερα έκανε κάθε ένας από τους 4 φωτογράφους: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος σημείωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016» με αυτήν εδώ τη φωτογραφική έκθεση. Εύλογα διατυπώνει κανείς το ερώτημα γιατί ξένοι φωτογράφοι. Απλούστατα γιατί οι ξένοι εκτιμούν ιδιαίτερα το Άγιον Όρος και αποτελεί για αυτούς ταξίδι ζωής. Το Άγιον Όρος ασκεί διεθνή ακτινοβολία. Ολόκληρη η Μακεδονία και ευρύτερα η Ελλάδα είναι βαθειά επηρεασμένη από την πνευματικότητα του Αγίου Όρους. Η  θρησκευτική - εκκλησιαστική ζωή είναι εμποτισμένη από την Αγιορειτική παράδοση και αυτό είναι ένας μεγάλος πλούτος. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του πλούτου αποτυπώνεται σε αυτές εδώ τις φωτογραφίες, με το βλέμμα των ξένων αυτών φωτογράφων. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κο Δήμαρχο, το Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού και τον πρόεδρό του, τον κο Παυλίδη, που συμπεριέλαβαν αυτή την Έκθεση, κατόπιν προτάσεώς μας, στο πρόγραμμα των  φετινών «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ». Ευχαριστούμε πολύ την Αγιορειτική Εστία, υπό τον κο Ντούρο. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Αγιορειτική Εστία από την έναρξή της, με τον κο Σαλπιστή και χαίρομαι που συνεχίζει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα συμβάλλοντας στην προβολή του Αγίου Όρους και διεθνώς. Εύχομαι οι επισκέπτες αυτής της εκθέσεως να παρακινηθούν και να προσεγγίσουν όχι μόνο τυπικά το Άγιον Όρος, αλλά και πνευματικά».

Όπως τόνισε από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης:«Τα Αικατερίνεια αποτελούν θεσμό για τον Δήμο Κατερίνης, για τη ζωή της πόλης μας και φιλοξενούν στο πρόγραμμά τους εκδηλώσεις ποιοτικές, εκδηλώσεις ουσίας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος τις εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις - Θεσμό, προς τιμή της Πολιούχου, Αγίας Αικατερίνης. Η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ΄εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» αποτυπώνει έναν κόσμο προσευχής, σε ένα μοναδικό σημείο όπως το Άγιον Όρος .Έναν κόσμο, ο οποίος ξετυλίγεται στα φωτογραφικά αυτά στιγμιότυπα, που μεταφέρουν ατμόσφαιρα και εικόνες από την καθημερινή βιωτή των μοναχών. Τα φετινά «Αικατερίνεια» ξεκινούν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού τον κο Παυλίδη, το Δ.Σ για την προσπάθεια που κατέβαλαν, προκειμένου ο κόσμος αυτής της πόλης και ευρύτερα να μπορεί να παρακολουθήσει εξαιρετικές εκδηλώσεις γνώσης,  σεβασμού, αλλά και ψυχαγωγίας. Καλή επιτυχία και στην συνέχεια των Αικατερινείων!»

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Θεόδωρος Παυλίδης ευχαρίστησε ονομαστικά όλα τα μέλη και τους συνεργάτες του ΟΠΠΑΠ, που εργάστηκαν για τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016», ενώ αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε το γεγονός, ότι, είναι ιδιαίτερη τιμή για την Κατερίνη, να αποτελεί μόλις τη δεύτερη - μετά τη Θεσσαλονίκη - πόλη της χώρας, στην οποία παρουσιάζεται η εν λόγω έκθεση.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στο κοινό σημείωσε: «Είμαι βέβαιος, ότι, και φέτος θα αγκαλιάσετε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», τα οποία αισιοδοξούμε αφενός να δώσουν «χρώμα» στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας και αφετέρου να αποδείξουν ότι μέσω της τέχνης υπάρχει επικοινωνία, συνέργεια και προπάντων δημιουργία».

Η  Βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα ευχαρίστησε για την πρόσκληση τους διοργανωτές, ευχήθηκε  καλή συνέχεια στα «Αικατερίνεια» και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θεώρησα χρέος μου να είμαι σήμερα εδώ γιατί έχοντας ακούσει τις αφηγήσεις φίλων που επισκέφτηκαν το Άγιον Όρος, ήθελα από τις φωτογραφίες να λάβω ψήγματα αυτής της ξεχωριστής πνευματικότητας, μέσω των διδαγμάτων της οποίας μπορούμε όλοι να αντλήσουμε διδάγματα και να γίνουμε πολύ καλύτεροι ως άνθρωποι».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου σημείωσε: Είναι σημαντικό καταρχήν να δώσουμε αξία σε αυτό τον μεγάλο σημαντικό θεσμό που τιμά την πόλη, τον Δήμο μας και ευρύτερα την Πιερία. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, στα μέλη του Δ.Σ. και σε όλη την ομάδα, που εργάστηκε για τα «Αικατερίνεια». Δεν θα υπήρχε ίσως καλύτερη εκδήλωση για την έναρξη από την σημερινή έκθεση, που παρουσιάζεται τις πρώτες ημέρες της μεγάλης νηστείας πριν τα Χριστούγεννα δίνοντας τη δέουσα αξία, το κύρος στην πίστη και στην Εκκλησία μας. Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες νοιώθουμε την έκσταση, την συγκίνηση, συναισθήματα από εκείνο το χώρο που αποτελεί το παγκόσμιο στίγμα της θρησκευτικής αναφοράς. Καλή επιτυχία Δήμαρχε. Νομίζω ότι οι εκδηλώσεις θα δώσουν μία διαφορετική χροιά στην όμορφη πόλη μας».
  
Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρέστησαν επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών - φορέων, συλλόγων  και πλήθος κόσμου.

Την ταυτότητα της έκθεσης, παρουσίασε ο Διευθυντής της ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Αναστάσιος Ντούρος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε ως Αγιορειτική Εστία, στην πόλη της Κατερίνης. Να μεταφέρω τις ευχές και τους χαιρετισμούς του προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας, Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος λόγω του ότι είναι προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπόρεσε να παραστεί, καθώς και του Αντιπρόεδρου του Δ.Σ. και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Η «Αγιορειτική Εστία» είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2000 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο διατηρητέο κτίριο Νεδέλκου, στην οδό Εγνατίας 109, κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τις δραστηριότητές της. Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρεία του εκάστοτε Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Έχει ως επίτιμο Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους. Από τα υπόλοιπα έξι μέλη του Συμβουλίου, τα τρία ορίζονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα τρία από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Στην Έκθεση παρουσιάζεται το καλλιτεχνικό έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος 4 φωτογράφοι: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.Θέλαμε με αυτή την έκθεση να δούμε τη ματιά των ξένων όταν επισκέπτονται το Άγιον Όρος».

Στην συνέχεια ο κος Ντούρος ξενάγησε το κοινό στα έργα της έκθεσης και περιέγραψε με λεπτομέρειες, τη θεματολογία του σπάνιου φωτογραφικού υλικού.

Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 27 Νοεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10: 00 π.μ. έως 14:00 & 18:00 έως 20:30
Σάββατο & Κυριακή 10:00 έως 14:00.

Διεύθυνση: Ειρήνης 12, Κατερίνη

Τηλ: 23510 47445