Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ενθρόνιση επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 30 Απριλίου η Ενθρόνιση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου της...
νεοσύστατης Επαρχίας Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ Αγαθονίκου, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Η Ενθρόνιση έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της Ελληνικής Κοινότητας Ιρίνγκας.

Προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Τοποτηρητή, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ Δημητρίου. Στο τέλος της θείας λειτουργίας, σύμφωνα με το τυπικό της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, εισήλθε στον Ιερό Ναό ο νέος Επίσκοπος, Θεοφιλέστατος κ. Αγαθόνικος. Τον υποδέχθηκε ο Τοποτηρητής κ. Δημήτριος, ο ιερός κλήρος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής

Εκκλησίας, αποτελούμενο από ιθαγενείς πιστούς και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας.

Ακολούθησε η τελετή Ενθρονίσεως, στο τέλος της οποίας ο Τοποτηρητής ανέγνωσε το Γράμμα του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β´, ο οποίος συνέστησε τον νέο Επίσκοπο στις τοπικές αρχές, στον ιερό κλήρο, στην Ελληνική Κοινότητα και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εκπροσώπησε πολυμελής αντιπροσωπεία κληρικών, αποτελούμενη από τους: Αρχιμ. Βαρνάβα Λεοντιάδη, Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Μάξιμο Κυρίτση, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου, Πρωτοπρ. Άγγελο Γιαννίκη, Εφημέριο Λιτοχώρου, και Διάκονο Παντελεήμονα Τσαραπατσάνη.

Στη συνέχεια, ο Τοποτηρητής απευθυνόμενος στον νέο επίσκοπο έκανε μνεία του έργου, το οποίο επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην επαρχία της Ιρίνγκα, ευχαρίστησε τον νέο επίσκοπο ο οποίος υπήρξε ο πρώτος και ο στενότερος συνεργάτης του όλα αυτά τα χρόνια και του ευχήθηκε ο Θεός να τον στηρίζει στη νέα αρχιερατική διακονία, ώστε να συνεχίσει και να αυξήσει το ιεραποστολικό έργο.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ Γεωργίου, την πατρική αγάπη του γέροντος Μητροπολίτου πρ. Κίτρους Γέροντος κ. Αγαθονίκου, τον υιϊκό σεβασμό του ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του πληρώματος της κατά Πιερίαν Εκκλησίας. 

Ακολούθησε ο Ενθρονιστήριος Λόγος του νέου Επισκόπου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο για την αγάπη και τη στοργή με την οποία τον περιέβαλε τα χρόνια της διακονίας του στην ιεραποστολή και για το γεγονός ότι του εμπιστεύθηκε το πλήρωμα της νεοσύστατης Επισκοπής Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας προτείνοντάς τον ως πρώτο επίσκοπο της. Ευχαρίστησε, ακόμη, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που αποδέχθηκαν με την τιμία ψήφο τους την Πατριαρχική εισήγηση.

 Απευθυνόμενος στους κληρικούς και στο ποίμνιο της Επισκοπής, ανέφερε χαρακτηριστικά «Από σήμερα είστε το αντικείμενο της προσευχής μου. Η καρδιά μου σας ανήκει, δώστε μου και εσείς τη δίκη σας καρδιά. Εύχομαι να σας διακονήσω όσο ο Θεός μού το επιτρέψει. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως και Τοποτηρητή κ. Δημήτριο για την αγάπη και τη συνεργασία που είχαν όλα
αυτά τα χρόνια, για τη μέριμνα και την οργάνωση της Ενθρονίσεως, ενώ του δώρισε μια εικόνα του Αγίου Διονύσιου του εν Ολύμπω. 

Στην τελετή Ενθρονίσεως του νέου Επισκόπου Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου συμμετείχαν οι τοπικές Αρχές με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Ιρίνγκα MRichards και τον φύλαρχο της τοπικής Φυλής των Ουαχέχε  SRaphael. Οι ιθαγενείς πιστοί υποδέχθηκαν τον νέο Επίσκοπό τους με αισθήματα ευφροσύνης και ενθουσιασμού, χορούς και τραγούδια, κατά την τοπική αφρικανική συνήθεια.

Η Ελληνική Κοινότητα της Ιρίνγκα παρέθεσε δεξίωση στους προσκεκλημένους στην παρακείμενη κοινοτική λέσχη, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Αγαθόνικος παρέθεσε γεύμα σε όλους τους ιθαγενείς πιστούς, που έλαβαν μέρος στην τελετή Ενθρονίσεως.