Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη φωταγώγηση του Ενετικού Κάστρου του Πλαταμώνα



Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα.Λυδία Κονιόρδου, απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, αξιώνοντας τη...
μεταβίβαση -με σχετική νομοθετική ρύθμιση- της αρμοδιότητας για την κάλυψη του κόστος φωταγώγησης του Ενετικού Κάστρου του Πλαταμώνα, μέσω του προϋπολογισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επισημαίνει την πολιτιστική αξία του κάστρου για την περιοχή αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και δεδομένης της μεγάλης ευαισθησίας που επιδεικνύει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς διεθνούς αναγνωρισιμότητας, ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού τη διευθέτηση του ζητήματος που αφορά αναμφισβήτητα στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής και βελτίωση της τουριστικής εικόνας της Πιερίας.
 
Ακολουθεί η επιστολή:

«Αξιότιμη κα Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Ο τουρισμός ως περιήγηση – γνωριμία με πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες άλλων λαών, χρονολογείται από την αρχαιότητα και στην μορφή αυτή οφείλονται πλήθος ταξιδιωτικές, ιστορικές και γεωγραφικές πληροφορίες από ταξιδιώτες – περιηγητές διαφόρων εποχών. Θρησκευτικοί και αθλητικοί πόλοι έλξης και γεγονότα καθώς και εκπαιδευτικοί λόγοι οδήγησαν στις πρώτες “ειδικές μορφές τουρισμού” που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Ένα άλλο από τα κύρια χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρισμού είναι και η εποχικότητα, η περιορισμένη δηλαδή διάρκεια του και η δημιουργία αιχμής κατά τους θερινούς μήνες και σε περιορισμένες περιπτώσεις και κατά τους χειμερινούς. Αυτό οφείλεται κυρίως στον προκαθορισμένο χρόνο οικογενειακών διακοπών της μέσης αστικής τάξης που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής αγοράς.

Μέσα, λοιπόν, στα πολιτιστικά και διαχρονικά «διαμάντια» της τοπικής ιστορίας είναι και το Ενετικό Κάστρο του Πλαταμώνα, το οποίο εκτός από ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα αποτελεί και τμήμα του μοναδικού τόξου που συνδέει τα ενετικά κάστρα ανά την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό σε όλους τους τοπικούς φορείς, η δαπάνη φωταγώγησης του Ενετικού Κάστρου του Πλαταμώνα για πλέον της δεκαετίας, καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας.

Ως νέα Περιφερειακή Αρχή, ευαίσθητη στον τομέα του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας, εγγράψαμε στον προϋπολογισμό της ΠΕ Πιερίας επαρκές ποσό για την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης, η οποία όμως κρίθηκε ΜΗ νόμιμη με το υπ’ αριθμ. 2/71555/026/27.11.2013 έγγραφό της Δ26 Συντονισμού και Ελέγχου εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων (μετά από ερώτημα της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου Νομού Πιερίας), και ως εκ τούτου, δεν ήταν πλέον δυνατή η συνέχιση της ικανοποίησης της πρότερης κατάστασης, παρά τη διάθεσή μας να συμβάλλουμε στη λύση του προβλήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω γεγονότα καθώς και την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύουμε σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς διεθνούς αναγνωρισιμότητας αιτούμαστε εκ νέου την μεταβίβαση με σχετική νομοθετική ρύθμιση της αρμοδιότητας για την κάλυψη του κόστος φωταγώγησης του Ενετικού Κάστρου του Πλαταμώνα, μέσω του προϋπολογισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
 

Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΕΡΙΑΣ   

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ