Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Τιμήθηκε στην Κατερίνη η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με τον πρέποντα σεβασμό τιμήθηκε στην Κατερίνη η 98η Επέτειος της Γενοκτονίας
των Ελλήνων του Πόντου με τη συμμετοχή πλήθος πολιτών.


Οι εκδηλώσεις Mνήμης πραγματοποιήθηκαν για να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων, σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου 2017 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Αρχιμανδρίτη, π. Βαρνάβα Λεοντιάδη. Συγκινητική ήταν η ομιλία για την 98η Επέτειο της Γενοκτονίας
των Ελλήνων του Πόντου, που εκφώνησε ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας, που καθήλωσε τον κόσμο που παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθησε πομπή προς την Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού για την κατάθεση στεφάνων από το Βουλευτή Πιερίας κ.Αστέριο Καστόρη, που εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου,  τον Υποδιοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, τον Αναπληρωτή Δημάρχου Κατερίνης, Αντιδήμαρχο Κατερίνης, κ. Χρήστο Λεμονόπουλο, τον Αστυνομικό  Διευθυντή Πιερίας, τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, τον Υποδιοικητή Σκάλας Κατερίνης,  τη  Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, τους Ποντιακούς Συλλόγους Πιερίας, από φορείς, κόμματα και πολιτιστικούς συλλόγους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κατερίνης.

Το βράδυ της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τους Ποντιακούς  Συλλόγους της Πιερίας,  που περιλάμβανε ομιλία με θέμα«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Οι κίνδυνοι συρρίκνωσης του Ελληνισμού και η ανάγκη Εθνικής Στρατηγικής» από τον κ. Γεώργιο Καραμπέλια, Εκδότη – Συγγραφέα, επικεφαλής του Κινήματος “ΑΡΔΗΝ”, πρόγραμμα από Μικτή Χορωδία των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας και ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας.