Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Το Λύκειο των Ελληνίδων στη Ρώμη και την Πομπηΐα



Το Λύκειο των  Ελληνίδων Κατερίνης πραγματοποίησε  πρόσφατα   εκδρομή στην Ρώμη, στα περίχωρά της και στην Πομπηΐα.


Όσες φορές και αν επισκεφθεί κανείς την Ρώμη  θα νοιώσει τη μαγεία της να τον κατακλύζει.

Η αιώνια πόλη συνδυάζει ιστορία, μουσεία, αξιοθέατα, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, πινακοθήκες, πλακόστρωτα δρομάκια, φαγητό, κρασί, παγωτό!!! Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;

Έτσι πριν από λίγες μέρες μετά από πτήση δύο περίπου ωρών βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης και αμέσως ξεκινήσαμε μία περιήγηση στα Castelli Romani, τους λόφους που επέλεξαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, αλλά και οι νεώτεροι Ιταλοί να χτίσουν τις εξοχικές τους κατοικίες. Περιοχή με απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Επισκεφθήκαμε τα χωριά, Castel Gandolfo,  Albano, και Frascatti όπου φάγαμε την τοπική porchetta και ήπιαμε το λευκό κρασί της περιοχής.

Συνεχίζοντας επισκεφθήκαμε την πανέμορφη Villa d’Este στο Tivoli, περιηγηθήκαμε στις αλέες με τα σιντριβάνια και ζήσαμε λίγη από την μαγεία της.

Την επομένη, ξεναγηθήκαμε στην αιώνια πόλη και μπήκαμε κι εμείς στην μηχανή του χρόνου. Σύντομα καταλάβαμε, γιατί παλιά «όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη». Υπάρχει μια ενέργεια, μια κινητικότητα, μια δύναμη που σαγηνεύει τον επισκέπτη.

Αρχαίοι ελληνικοί ναοί, δίπλα σε καθολικές εκκλησίες, επιβλητικά κτήρια  αψίδες κρήνες…... Αισθανθήκαμε το πώς είναι να πατάει κανείς  πάνω σε πολλά στρώματα ιστορίας. Σε κάθε πλατεία περιμένει μια έκπληξη με τα σιντριβάνια, με τις περίτεχνες σκηνές από την μυθολογία και τους οβελίσκους. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Την τρίτη ημέρα η επίσκεψη στο μουσείο του Βατικανού και τον Άγιο Πέτρο μας εντυπωσίασε. Αριστουργήματα γλυπτικής και ζωγραφικής, έργα τέχνης από κάθε γωνιά του κόσμου. O θόλος της Capella Sistina μαγνήτισε τα βλέμματα όλων μας. Η ξενάγησή μας στο ναό του Αγίου Πέτρου, μια απ’ τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου και στην ομώνυμή  πλατεία μας μάγεψε. Η αίσθηση της μεγαλοπρέπειας και του θαυμασμού μας κατέκλυσε. Αφιερώσαμε το απόγευμα ξαναγυρίζοντας στην Piazza di Spagna, Piazza Navona – Pantheon  και ρίξαμε ένα τελευταίο κέρμα στην Fontana di Trevi με την ευχή να ξαναγυρίσουμε. Το βράδυ γνωρίσαμε με το λεωφορείο την πόλη την νύχτα. Υπέροχα φωτισμένα κτίρια δρόμοι και πλατείες piazza Venezia, Colosaio, via del Corso, Trastevere, καταλήγοντας στον λόφο Gianicolo απ’ όπου απολαύσαμε μία πανοραμική θέα της Ρώμης και της πόλης του Βατικανού.

Την επόμενη ημέρα αποχαιρετίσαμε την αιώνια πόλη με κατεύθυνση προς τον Νότο και την Πομπηία.  Η ξεθαμμένη Πομπηία μας εντυπωσίασε με τα αναρίθμητα οικοδομήματα – μνημεία της, αλλά και με τις πολυτελείς βίλες – επαύλεις των πλουσίων κατοίκων της πόλης. Ήταν συναρπαστικό να βλέπει κανείς τα απομεινάρια μιας πόλης και φαντάζεται την ζωή που υπήρχε κάποτε εκεί. Από τα πιο συγκλονιστικά εκθέματα, τα γύψινα εκμαγεία των ανθρώπων και ζώων που πέθαναν και σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακή στάχτη με την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 π.Χ.

Με ανάμικτα συναισθήματα αποχαιρετίσαμε τη Ρώμη και την Πομπηία έχοντας την αίσθηση ότι απομακρυνόμαστε από ένα αγαπημένο πρόσωπο και υποσχεθήκαμε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναγυρίσουμε.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες που εμπιστεύθηκαν το ΛΕΚ για άλλη μια φορά για ένα τόσο σημαντικό ταξίδι εκτός συνόρων αλλά και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Βελώνη για την άψογη συνεργασία.