Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των παιδιών στις εκπαιδευτικές δράσεις των δημοτικών βιβλιοθηκών Κατερίνης & Κορινού




Σάββας Χιονίδης: «[…] Οι δράσεις στις δημοτικές μας βιβλιοθήκες μεταδίδουν στα παιδιά μας τη δημιουργικότητα και την αγάπη για την ανάγνωση. Στρέφοντας τα παιδιά στο βιβλίο το βλέμμα και το ενδιαφέρον τους, ανοίγουν παράθυρο στον κόσμο της γνώσης»


Με οδηγό την έμπνευση, τη φαντασία και την αστείρευτη δημιουργικότητα των παιδιών συνεχίζεται στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης και Κορινού αντίστοιχα, το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Πρόκειται για τις δημοφιλείς πλέον  «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο», ένα παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα κ.α.

«Οι στοχευμένες δράσεις στις δημοτικές μας βιβλιοθήκες μεταδίδουν στα παιδιά μας τη δημιουργικότητα και την αγάπη για την ανάγνωση. Στρέφοντας τα παιδιά στο βιβλίο το βλέμμα και το ενδιαφέρον τους, ανοίγουν παράθυρο στον κόσμο της γνώσης» σημειώνει σε δήλωσή του,  ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

«Διαβάζοντας, αλλάζουν»

«Η συμμετοχή στις δράσεις από την έναρξη του προγράμματος, είναι εντυπωσιακή: δεκάδες παιδιά παρακολουθούν καθημερινά ανελλιπώς τα εργαστήρια, ελευθερώνουν τις εκφραστικές τους δυνατότητες και εν τέλει διαβάζοντας αλλάζουν» τονίζει σε δήλωσή της, η αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,  Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου.

«Παιδιά, γονείς, εθελοντές και συνοδοί βιβλιοθηκονόμοι συνεχίζουν τη δημιουργική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, μας εκπλήσσουν καθημερινά με την παρατηρητικότητα, τη φαντασία και την σκέψη τους» σημειώνει από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας,
στην Κατερίνη:

«Τα σήματα Μορς των Ραδιοερασιτεχνών και των Προσκόπων»

Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε για τα παιδιά  η συνεργασία με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας. Τα παιδιά πληροφορήθηκαν για τον τρόπο αποστολής μηνυμάτων με τα σήματα Μορς. Παράλληλα, αποκρυπτογράφησαν μηνύματα, ενώ με την συνδρομή ενός ασυρμάτου και μέσω ραδιοσυχνοτήτων επικοινώνησαν  με χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία.

Ταυτόχρονα, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και πρωταγωνίστησαν σε ένα παιχνίδι με θέμα τον τρόπο μετάδοσης της πληροφορίας. Έπαιξαν σκυταλοδρομία ανάγνωσης,  διάβασαν το βιβλίο των τηλεπικοινωνιών, ένα φυλλάδιο για  το αλφάβητο Μορς, ενώ έκαναν σήματα  Μορς με φακό, σφυρίχτρα και όλα αυτά με την πολύτιμη συνδρομή και των Προσκόπων της Κατερίνης!

«Από σημείο σε σημείο ενώνουμε σημεία στο χώρο και φτιάχνουμε τρισδιάστατες κατασκευές»

Επιπλέον, έγινε ανάγνωση των παραμυθιών: «Η κυρία Άιφελ» και «Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας». Ακολούθησε συζήτηση για αγαπημένα τρισδιάστατα κτίρια, ενώ στην συνέχεια τα παιδιά δημιούργησαν τρισδιάστατες κατασκευές χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως πλαστελίνη, ξυλάκια, καλαμάκια κ.α.

«Από σημείο σε σημείο ενώνουμε τελείες και φτιάχνουμε εικόνες»

Τέλος, έγινε ανάγνωση του βιβλίου «Ελμερ ο αγώνας δρόμου». Κατόπιν διανεμήθηκαν στα παιδιά εικόνες με τους ήρωες παραμυθιών, ενώ  με τη χρήση ριζόχαρτου διαμόρφωσαν με τελίτσες την εικόνα, την οποία στο τέλος την ζωγράφισαν και την  αντάλλαξαν μεταξύ τους.

Στον Κορινό:

«Σημεία των καιρών»

Τα παιδιά εξέπληξαν για μια ακόμη φορά με την ικανότητα που έχουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Αφού διάβασαν και συζήτησαν για γεγονότα και καταστάσεις προηγούμενων εποχών ασχολήθηκαν με τον σύγχρονο κόσμο. Ποια είναι τα σημεία της εποχής μας; internet, facebook, πόλεμος, οικονομική κρίση, ηλεκτρονικά παιχνίδια, πλαστικό χρήμα κ.α. ήταν ορισμένες από τις απαντήσεις τους. Στην συνέχεια έγραψαν τους στίχους τραγουδιών με θέμα τα συγκεκριμένα σημεία, τους μελοποίησαν και φυσικά τους  τραγούδησαν!!!.

«Αστέρια σημεία στον ουρανό»


Τέλος, θέμα συζήτησης με τα παιδιά αποτέλεσαν τα αστέρια και οι αστερισμοί ως σημεία. Η κα Ελένη Σαρβάνη διάβασε ένα βιβλίο για τους αστερισμούς και τον τρόπο δημιουργίας τους. Τα παιδιά σχημάτισαν αστερισμούς με τη χρήση σπάγκου. Έκοψαν αστερισμούς, τους κόλλησαν στο θόλο που είχε κατασκευαστεί και λειτούργησε ως ουρανός, ενώ στον επίλογο είδαν τα αστέρια! 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2017gr.

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
Hashtag: #KE2017gr

Το καλοκαιρινό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, θα διαρκέσει έως και τις 08 Σεπτεμβρίου.