Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Χαιρετισμός δημάρχου στο 1ο συνέδριο μαθητικής δημοσιογραφίας


Χαιρετίζω τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Μαθητικής Δημοσιογραφίας και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας. Με την ευκαιρία αυτή θα μου επιτρέψετε να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της δημιουργίας σχολικών εφημερίδων και κάθε είδους έκδοσης εντύπων στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού...
τέτοιες πρωτοβουλίες καλλιεργούν από τη μια την κριτική και αφαιρετική σκέψη των μαθητών και από την άλλη τους καθιστούν υπό εκκόλαψη δημοσιογράφους, μια και ανακοινώνουν με κείμενά τους σε αυτές τις θέσεις και απόψεις τους για ποικίλα θέματα. Έτσι το μαθητικό έντυπο μετατρέπεται σε ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο μέσω του οποίου ανακαλύπτουν τον κόσμο, εκφράζονται ελεύθερα με τη γραφή τους, εκφράζουν τις ευαισθησίες και ανησυχίες τους και διατυπώνουν τη γνώμη τους μέσα από μια δημιουργική συμμετοχική διαδικασία. Έτσι οι μαθητικές εφημερίδες γίνονται ένα παράθυρο στον κόσμο, ένας χώρος προβληματισμού, δημιουργίας και έμπνευσης. Άλλωστε σε μια περίοδο που η κυκλοφορία των εφημερίδων συρρικνώνεται και οι αναγνώστες τους περιορίζονται, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, η μαθητική δημοσιογραφία μπορεί να δημιουργήσει το ερέθισμα στους μαθητές για μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τα έντυπα μέσα, πέρα από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Είναι, βέβαιο, πάντως, ότι η συρρίκνωση του αναγνωστικού κοινού των εφημερίδων δεν πλήττει μόνο τον γραπτό Τύπο, αλλά συντελεί στην άκριτη και απολιτική σκέψη. 

Επομένως, καθίσταται φανερό ότι η ενασχόληση αυτή των μαθητών με την έκδοση και κυκλοφορία σχολικών εφημερίδων συμπληρώνει και εμπλουτίζει, κατά τη γνώμη μου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αφού συνιστά μια γόνιμη μορφή γνωστικής διαδικασίας, που συμβάλλει στη συνολική συγκρότηση της προσωπικότητας του μαθητή και αυριανού πολίτη. Θέλω να πω ότι ως διαδικασία θα βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν κριτικό βλέμμα για τα Μέσα, να αντιληφθούν τη διαφορετικότητά τους και την αξία της πολυφωνίας και του πλουραλισμού των γνωμών. Ακόμη, θα μάθουν να διαχειρίζονται θέματα της επικαιρότητας από τα διάφορα ΜΜΕ και να ελέγχουν την αξιοπιστία των πληροφοριών που δέχονται καθημερινά. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς για πολλούς νέους σήμερα τα Μέσα Ενημέρωσης ταυτίζονται με τα «ριάλιτι» και άλλες εκπομπές που δεν έχουν μορφωτική και πολιτική λειτουργία.

Νομίζω, αγαπητοί φίλοι, ότι είναι η ώρα να προβληματιστούμε όλοι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, αναγνώστες και μαθητές, σχετικά με την ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη, που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να «ξεστρατίζει», ιδίως στο τηλεοπτικό και ιντερνετικό τοπίο. Η υπερβολική προβολή και ανασημασιολόγηση των γεγονότων, όταν δηλαδή ήσσονος σημασίας υπερπροβάλλονται και καίριας σπουδαιότητας υποβαθμίζονται ή, και το χειρότερο, αποσιωπούνται— αποβαίνει εις βάρος της ενημέρωσής μας και έτσι καλλιεργείται ένα κλίμα σύγχυσης. Σύγχυσης μέσα στην οποία χάνεται ο πολίτης χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί και να εκτιμήσει, να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει το δίκιο του για τα μεγάλα και πραγματικά προβλήματά του. Και θα κλείσω με τη γνωστή ρήση του άλλοτε προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον: « Αν με ρωτούσαν, είπε, αν προτιμώ κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, θα απαντούσα εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση», γεγονός που δείχνει την μεγάλη αξία της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης.


Ο Δήμαρχος

Ευάγγελος Λαγδάρης