Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Φρένο στην κατάσχεση στα «Γκρέμια»


Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δίου – Ολύμπου, που βρισκόταν σε στενή συνεργασία με το σωματείο κατοίκων του Λιτοχώρου «ΠΟΛΙΣ», απέδωσαν καρπούς, και σε πρώτη φάση αποτράπηκε ο εκπλειστηριασμός του...
ακινήτου εκτάσεως 52 στρεμμάτων που βρίσκεται στα «Γκρέμια» της Πλάκας, φερόμενη ως ιδιοκτησία της «Αγρογής Α.Ε.».

Ο πλειστηριασμός επισπευδόταν μετά από κατάσχεση πιστωτή της «αμαρτωλής» εταιρίας του Δημοσίου στο περιουσιακό αυτό στοιχείο, που από παραλείψεις του παρελθόντος καταχωρήθηκε ως δημόσιο κτήμα και μεταβιβάστηκε στην «Αγρογή Α.Ε.».

Αμέσως μόλις, κατά τον παρελθόντα Οκτώβριο, υπέπεσε στην αντίληψη του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου η έκθεση της κατάσχεσης, σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους και συμβούλους του Λιτοχώρου, όρισε δικηγόρους για τον χειρισμό της υπόθεσης το Γιάννη Σαχινίδη και τη Μαίρη Κάκκαλου.

Με εξώδικο που στάλθηκε προς τον εκκαθαριστή της «Αγρογής Α.Ε.», που κοινοποιήθηκε στο Συμβολαιογράφο του πλειστηριασμού και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κατερίνης, επισημάνθηκε η ακυρότητα των τίτλων που έφεραν ως ιδιοκτήτρια την «Αγρογή Α.Ε.» και αρχικά ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός.

Στη συνέχεια, μετά από επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τους βουλευτές του Νομού Πιερίας, η δημοτική αρχή ζήτησε την απαλλαγή του εν λόγω ακινήτου από βάρη, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια του χρόνου να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να αναγνωριστεί ως κτήμα του Λιτοχώρου, δηλαδή του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Οι ενέργειες της δημοτικής αρχής έφεραν αποτελέσματα, αφού με το άρθρο 141 § 1 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις», που οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο, ορίστηκε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει πάσης φύσεως δαπάνες που προκύπτουν από την εκκαθάριση της «Αγρογή Α.Ε.».

Όμως, παρά την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση, ο πιστωτής ενέμενε στη διενέργεια του πλειστηριασμού, τη δε Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 κατατέθηκε εγγυητική επιστολή συμμετοχής από επιχειρηματία.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Δίου – Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου, ο Δήμος Δίου – Ολύμπου κατέθεσε τη Δευτέρα ανακοπή τρίτου, η οποία εγγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης.

Μετά από συζήτηση με τον επιχειρηματία, δεδομένης της αμφισβήτησης του τίτλου ιδιοκτησίας της Αγρογής, αποσύρθηκε το ενδιαφέρον και ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε.
Έτσι, απετράπη ο εκπλειστηριασμός του ακινήτου – «φιλέτου» και άνοιξε ο δρόμος της δικαίωσης για το Δήμο.

Λιτόχωρο, 10Μαίου 2018.-
Το γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης