Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Μήνυμα του δημάρχου Πύδνας Κολινδρού Βαγγέλη Λαγδάρη για τη γενοκτονία των ποντίων


Η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο από το κίνημα των Νεότουρκων αποτελεί κορυφαίο ιστορικό ορόσημο της νεότερης εθνικής μας ιστορίας και μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του σύγχρονου ελληνισμού.
Και είναι για μας τους νεότερους χρέος ηθικό, εθνικό και ιστορικό να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίων που αφανίστηκαν από τα χώματα των πατέρων τους, χώματα δικά τους, πριν ακόμη και από την εποχή του Ομήρου, και να επιδιώξουμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας τους.

Η ανάγκη της οφειλόμενης τιμής στα θύματα της τουρκικής αγριότητας, δεν υπαγορεύεται από διάθεση εκδικητική ή πολεμικής αντιπαράθεσης και στείρας παρελθοντολογίας, αλλά προβάλλει ως αναγκαιότητα εθνική που σέβεται την ιστορική αλήθεια και συνείδηση και διαμορφώνει την πορεία μας για το μέλλον. Ανεξάρτητα από τις ιστορικές εξελίξεις, η ιστορία διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της και θα ήταν ολέθριο σφάλμα να την αποχρωματίσουμε στο όνομα μιας ανέφελης δήθεν συνύπαρξης με τους γείτονές μας. Γιατί η ειρηνική συνύπαρξη προϋποθέτει αμοιβαιότητα και σεβασμό προς τον άλλο, τήρηση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων του. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, καθώς ο Ελληνισμός δοκιμάζεται, η ιστορία μάς ζητεί πάλι να υπερασπίσουμε την ταυτότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα της φυλής και του τόπου μας. Να συναισθανθούμε το χρέος μας ως Έλληνες και να διαφυλάξουμε την ενότητά μας. Ας σταθούμε όλοι οι Έλληνες σήμερα με ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων και ας αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους.