Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Ξεκίνησε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους η «φιλοξενία αγάπης» για παιδιά και νέους από ομόδοξες χώρες



Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών και νέων από ομόδοξες χώρες που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Φέτος θα φιλοξενηθούν παιδιά από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Παλαιστίνη, τη Σερβία, τη Ρωσία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Παλαιστίνη, Ουκρανία, Βοσνία) και βιώνουν καθημερινά δύσκολες συνθήκες, όπως παραμέληση, κακοποίηση, εγκατάλειψη.

Άλλα από άπορες οικογένειες ή και χωρίς γονείς που θα τους δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουν στην Πιερία στιγμές απόλυτης χαράς, ξεγνοιασιάς. παιχνιδιού στον ζεστό ήλιο και τη θάλασσα αλλά και πνευματικά βιώματα που θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο στη ζωή τους.

Πιο    συγκεκριμένα αυτές τις ημέρες φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Ξενώνα στο Σβορώνο, πενήντα παιδιά από την Εκκλησία της Ουκρανίας και συγκεκριμένα την Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Κιέβου, συνοδευόμενα από τους ιερείς και τους δασκάλους τους.

Η φιλοξενία πραγματοποιείται με  την ευλογία,  την πατρική καθοδήγηση και το άγρυπνο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, ο οποίος οργάνωσε  την ξενάγηση των παιδιών και τη γνωριμία τους με την Πιερία, την Εκκλησία της και τις φυσικές ομορφιές της. 

Τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς τους, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα προσκυνήματα και μοναστήρια της Πιερίας, το αρχαιολογικό πάρκο και μουσείο του Δίου ενώ προγραμματίζονται επισκέψεις και σε άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα και προορισμούς του Νομού.  

Οι εντυπώσεις των παιδιών και των συνοδών τους είναι άριστες τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τη συνολική φιλοξενία που τους προσφέρεται. Οι ημέρες ξενοιασιάς και παιχνιδιού όσο και ο επιμορφωτικός χαρακτήρας με τις επισκέψεις σε μουσεία, εκκλησίες και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής συμβάλλουν τα μέγιστα στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, και στην προκειμένη περίπτωση στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ομόδοξων λαών.

Το βράδυ της Κυριακής στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Ανδρομάχη διοργανώθηκε ελληνο-ουκρανική εορταστική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν και τα παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, με μουσική, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς αμφοτέρων των πλευρών.

Το πρωί της Δευτέρας οι δάσκαλοι των παιδιών συνοδευόμενοι από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Πρεσβύτερο π. Ευάγγελο Γιαννίκη επισκέφθηκαν το 19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και συναντήθηκαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους, με σκοπό τη συνεργασία, την επιμόρφωση. και την ανταλλαγή πρακτικών και διδακτικών ιδεών.

Τους Ουκρανούς εκπαιδευτικούς υποδέχθηκαν με θέρμη η διευθύντρια του Σχολείου κα Λένα Παταρίδου και η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κα Μαργαρίτα Αμανατίδου, οι οποίες τους ξενάγησαν στις αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι επισιτιστικές ανάγκες των παιδιών καλύπτονται από την αυθόρμητη και αξιοθαύμαστη ανταπόκριση φορέων, επαγγελματιών, δημοτών. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η κοινωνική ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης που διακρίνει τους κατοίκους της Πιερίας, όταν αυτή τίθεται κάτω από την αιγίδα της Εκκλησίας και την πατρική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου  κ. Γεωργίου.