Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

«Με βελόνι και κλωστή» η Θράκη αφηγείται την ιστορία της στην Αστική Σχολή

 Υψηλής αισθητικής χειροποίητες δημιουργίες του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης  παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Με βελόνι και κλωστή» και φιλοξενείται στην Αστική Σχολή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία διοργανώνεται από την Θρακική Εστία Κατερίνης στο πλαίσιο των «Αικατερινείων»έγιναν χθες το βράδυ, παρουσία της αντιδημάρχου Παρθένας Μακρίδου Παρτσαλίδου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και φίλων της παράδοσης και του πολιτισμού.
Χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν η πρόεδρος του Δ.Σ. της Θρακικής Εστίας Κατερίνης Μαρία Σωτηριάδου, καθώς και το μέλος της οργανωτικής επιτροπής των «Αικατερινείων» Μυράντα Παππά.
Η κα Αγγελική Γιαννακίδου, Πρόεδρος & Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης αφού μίλησε για την ταυτότητα του πολυσήμαντου χώρου της Θράκης διαμέσου των αιώνων αναφέρθηκε στον σκοπό ίδρυσής του Μουσείου: «Η βιωματική μου σχέση με τον παραδοσιακό κόσμο της Θράκης με οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου. Ο στόχος είναι να διασωθεί ό,τι πιο αυθεντικό έχει παραδώσει η Θράκη να προβάλω την ιδιότυπη και ποικιλόμορφη πολιτισμική της έκφραση των ‘κατά φύσιν’ εθνοτικών ομάδων της περιοχής που καθημερινά και για αιώνες αποτυπώνεται στον ευρύτερο χώρο της. Το εθνολογικό και ιστορικό υλικό του ΕΜΘ,που συγκεντρώθηκε με πολύ κόπο και απαίτησε πολύ χρόνο, πιστεύω ότι διασώζει την τοπική ιστορία και παράδοση ως τμήμα μιας δυναμικής, που δεν στρέφεται μόνο προς το παρελθόν, αλλά βοηθάει και στη διαμόρφωση του αύριο».
Παράλληλα, μιλώντας για την ταυτότητα της έκθεσης τόνισε: «Αντλώντας έμπνευση από το Θρακιώτικο πουκάμισο σχεδιάζουμε σήμερα ρούχα, έργα τέχνης μοναδικά με έμφαση στο κέντημα. Εσάρπες, τσάντες, κοσμήματα και το θρακιώτικο πουκάμισο σε μια σύγχρονηεφαρμογή από βαμβάκι μετάξι ή λινάρι. Τεχνικές, θεματολογίες και σύμβολα διαχρονικά, αξιοποιούνται από το ΕΜΘ σε δημιουργίες, παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονης αισθητικής».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τις χορωδίες: της Θρακικής Εστίας Κατερίνης και του Συλλόγου ΚουμπαγιωτώνΚορινού «Γρηγόριος Καλλίδης»με χοράρχη τον Παναγιώτη Τουρνά.