Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ποιος είναι άραγε ο Μπούφος;


Τον ακούμε αλλά της περισσότερες φορές δεν τον βλέπουμε. Ο ήχος που κάνει γίνετε πολλές φορές εκνευριστικός και ανυπόφορος. Και όταν τον ακούμε έρχεται σε ισχύει η γνωστή θεωρεία του "Murphy".
Αναφερόμαστε στον Μπούφο τον οποίο τον γνωρίζουμε όλοι μας.
Ο λόγος της αναφοράς που κάνουμε στο συγκεκριμένο πουλί γίνεται διότι ορισμένοι κάτοικοι της Κονταριώτισσας, προφανώς εκνευρισμένοι από τον ενοχλητικό ήχο που κάνουν οι Μπούφοι, αποφασίσανε να τον σκοτώσουν με κάθε τρόπο ώστε να απαλλαχτούν.
Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στους νόμους περί προστασία του Μπούφου, απαγορεύσεις κτλ. 

Θέλουμε να ξυπνήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση του συχωριανού μας, την οποία είμαστε βέβαιοι πως την έχουμε όλοι μέσα μας, εμείς οι "Κουντουριανοί".


Για αυτών τον λόγο κάνουμε έκλυση σε όλους τους κατοίκους της Κονταριώτισσας να κάνουν υπομονή και να δείξουν την περιβαλλοντική τους πλευρά απέναντι στα νέα παιδιά αλλά και στους εαυτούς τους και να μην σκοτώνουν οτιδήποτε τους ενοχλεί στη φύση. Η "Φύση" είναι μια κληρονομιά την οποία μας την παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε στου επόμενους.

Τι και ποιος είναι όμως ο "Μπούφος":

Ονομάζεται και Βύας ο γνήσιος.
Έχει δυνατό σώμα μήκους 65-70 εκατ. Το άνοιγμα των πτερύγων του είναι 54 εκατ. Και ζυγίζει έως 2,5 κιλά. Καλύπτεται από πλούσιο και πυκνό φτέρωμα που στην πάνω πλευρά είναι καφεκόκκινο με κηλίδες ενώ στην κάτω κοκκινοκίτρινο με μελανές γραμμές. Ο λαιμός του έχει κιντρινόλευκο χρώμα και έχει ένα λευκό σημάδι που γίνεται εμφανέστερο την περίοδο της αναπαραγωγής. Το κεφάλι του είναι μικρό, το ράμφος δυνατό και λίγο γαμψό στην άκρη. Στο μέτωπο έχει δυο χαρακτηριστικά λοφία από μαύρα φτερά. Έχει μεγάλα μάτια με ζωηρό χρυσοκίτρινο χρώμα. Τα πόδια του καλύπτονται ως τα δάχτυλα με φτερά και τα νύχια του είναι μεγάλα και γαμψά.
Τρέφεται με λαγούς, πέρδικες, κοράκια και άλλα πουλιά που τα πιάνει την ώρα που κοιμούνται. Τα χτυπά με τις φτερούγες του για να ξυπνήσουν και μόλις πάνε να πετάξουν τα αρπάζει. Τρώει επίσης ποντικούς, βατράχια, σαλιγκάρια κ.λ.π. Επειδή το 50% της τροφής του είναι τρωκτικά, θεωρείται ωφέλιμο πουλί.
Την μέρα κάθεται ακίνητος με μισόκλειστα μάτια πάνω σε ένα κλαδί ή βράχο βυθισμένος σε ελαφρύ λήθαργο, από τον οποίο ξυπνά στον παραμικρό θόρυβο.
Ζευγαρώνει το Φεβρουάριο. Το Μάρτιο, το θηλυκό γεννά 2-5 αυγά που κλωσά για 35 μέρες, ενώ το αρσενικό φροντίζει για την τροφή. Οι νεοσσοί έχουν αρχικά λευκά πούπουλα, που αργότερα γίνονται γκρίζα.