Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Στο πλαίσιο της 20ης Γιορτής Τσίπουρου στη Μεσαία Μηλιά Πιερίας

Την Παρασκευή 4 Νοέμβρη βράδυ η παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Σαιδέ και ομιλία για τους αγρότες από τον Γ. Σταθακόπουλο γεωπόνο Γ. Γ. Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Π.Α.Α. 2014-2020

Τριήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνει η φετινή πλούσια και πολυποίκιλη 20η Γιορτή Τσίπουρου που διοργανώνει 4-6 Νοεμβρίου 2016 στην Μεσαία Μηλιά της Πιερίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού Αη Γιώργης σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου το βράδυ οι εκδηλώσεις του τριημέρου ξεκίνησαν με σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίας Μηλιάς και αυτουργού του όλου εγχειρήματος Γιώργου Καλαμάτα, που ήρθε πραγματικά να αλλάξει και να βελτιώσει τα δεδομένα αυτής της Γιορτής για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή, προσδίδοντας άλλα μορφή και αναβαθμίζοντάς την, με την  παρουσίαση ενός πραγματικά πρωτότυπου βιβλίου του συνταξιούχου δασκάλου Νίκου Σαιδέ του Βασιλείου, με ομιλητές την μοναδική φιλόλογο ιστορικό Ελένη Τζήκα και τον πρώην Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και Μηλιώτη την καταγωγή,  Κώστα Αρβανίτη και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία με την προβολή διαφανειών για τους ολιγάριθμους δυστυχώς παρευρισκόμενους αγρότες, από τον Γιάννη Σταθακόπουλο Γεωπόνο  Γενικής  Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων  και  Υποδομών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με θέμα «Εναλλακτικές Καλλιέργειες, Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά  Γενικές Οδηγίες για την καλλιέργειά τους για την παραγωγή αιθέριων ελαίων στην περιοχή του ορεινού όγκου της Πιερίας». Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος αγροτικών θεμάτων Γιάννης Τσιμπονίδης, ενώ οι παρευρισκόμενοι αγρότες είχαν  την ευκαιρία να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους για το θέμα που θα αναπτύχθηκε και αφορούσαν τα θέματα της διάθεσης αιθέριων ελαίων, το αν υπάρχουν αποτελέσματα στο θέμα του κόστους παραγωγής, αλλά και πολιτικές τοποθετήσεις για τα χρήματα του Β΄ Πυλώνα τα οποία δεν πάνε στην μονοκαλλιέργεια του καπνού.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ολόκληρη η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους,  με τον συνεργάτη της Επιστημονικό Σύμβουλο Δημήτρη Ρουκά, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γιώργος Νάτσιος με τα μέλη του Προεδρείου του, ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Γιώργος Κυριακίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης και γεωπόνος από την Κάτω Μηλιά  Νίκος Μπουρονίκος, οι γνωστοί γεωπόνοι της περιοχής Βασίλης Έξαρχος (Λιπάσματα NITRO) και Μπάμπης Δαλαλάκης(GREEK FARMER)αντίστοιχα, Ράνια Πάτρα εκπρόσωπος από το Γαστρονομικό Ινστιτούτο Πιερίας,  αλλά και κόσμος από την όμορφη μικρή κοινότητα της Μεσαίας Μηλιάς.

Σημειωτέον, στον χώρο υπάρχει μια πολύ όμορφη έκθεση αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε και αυτό το διήμερο και να απολαύσετε τα προϊόντα αυτά, νωπά ή και μεταποιημένα, βλέποντας το μεράκι και την ζεστασιά των ντόπιων παραγωγών που τα εκθέτουν.


Τέλος σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου το βράδυ, θα ακολουθήσει γλέντι στον ίδιο θερμαινόμενο και στεγαζόμενο χώρο με τον Γιάννη Καψάλη, την Γιώτα Γρίβα και το Μάκη Τσίκο. Το τριήμερο της 20ης Γιορτής Τσίπουρου θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, με γιορτή και χορούς, την προσφορά ΔΩΡΕΑΝ άφθονου τσίπουρου και τοπικών εδεσμάτων από τους κατοίκους του χωριού. Μια ευκαιρία για να απολαύσετε ένα πρωτότυπο είδος εκδηλώσεων που καλύπτει τα πάντα μόλις 19 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Κατερίνης!