Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Οι πρόεδροι Νικόλαος Ευαγγελόπουλος και Διονύσιος Πισαλίδης (1991-1994) (Μέρος 11)

α. Νικόλαος Ευαγγελόπουλος (1943-)

Για βραχύβιο χρονικό διάστημα, από τον Ιανουάριο του 1991 ως τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους, πρόεδρος της Κοινότητας Κονταριώτισσας ήταν ο Νικόλαος Ευαγγελόπουλος του Αναστασίου.


Φωτό: Ο Νικόλαος Ευαγγελόπουλος
Γεννήθηκε στην Κονταριώτισσα το 1943 και τέλειωσε το Δημοτικό τη δεκαετία του ‘50. Ασχολήθηκε με την καλλιέργεια καπνού στο χωριό και έζησε για περίπου μία δεκαετία στην Αυστραλία. Στη συνέχεια επέστρεψε στις αγροτικές εργασίες του στο χωριό.  Ήταν μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Αγίας Παρασκευής.


Ασχολήθηκε με τα κοινά από τη δεκαετία του ‘80. 

Ο Νικόλαος Ευαγγελόπουλος εξελέγη πρόεδρος τον Οκτώβριο του 1990 με ποσοστό 59,7 % των ψήφων με την παράταξη Πρόοδος-Δημιουργία, λαμβάνοντας 798 ψήφους έναντι 537 για τον Νικόλαο Βούλγαρη από το συνδυασμό Ενότητα – Πρόοδος. [1]








Αφίσα υποψηφίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1990 στην Κονταριώτισσα (αρχείο εφημερίδας Ολύμπιο Βήμα)
Ο Ευαγγελόπουλος παραιτήθηκε έπειτα από συμφωνία εντός της παράταξης με την οποία εξελέγη και πρόεδρος υπηρέτησε για την περίοδο 1991-1994 ο Διονύσιος Πισαλίδης.


[1]     Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης , 
        http://www.eetaa.gr:8080/ekloges/dk_ekloges.jsp?select_ota=2854 ,   Αποτελέσματα εκλογών Κοινότητας Κονταριωτίσσης από το 1978 ως  και το 1994.


Διονύσιος Πισαλίδης (1949-)

Ο Διονύσιος Πισαλίδης ήταν πρόεδρος της Κοινότητας Κονταριώτισσας την περίοδο 1991-94.

Γιος του πρώην προέδρου της ίδιας Κοινότητας, Αθανασίου Πισαλίδη, ανέλαβε πρόεδρος το 1991 και παρέμεινε ως τις 31-12-1994.

Γεννήθηκε στις 13-7-1949 στην Κονταριώτισσα όπου τέλειωσε το Δημοτικό. Φοίτησε για ένα έτος και στο Γυμνάσιο της Κατερίνης. Στη συνέχεια  σπούδασε στην Τεχνική Σχολή “Προμηθέας” και πήρε το πτυχίο του Τεχνίτη Μηχανικού Αυτοκινήτων. Άσκησε το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτου και εργάστηκε σε συνεργείο στην Κατερίνη.

Ο  Διονύσης Πισαλίδης ενώ καταθέτει στεφάνι στην εθνική εορτή της Κονταριώτισσας στα 1991.
Φωτό :Οικογενειακό αρχείο Διονυσίου Πισαλίδη.

Είναι παντρεμένος (1974) με τη Γεωργία Κωνσταντίνου  και έχουν τρεις γιους.  Σήμερα ασκεί το επάγγελμα του μηχανοτεχνίτη αυτοκινήτων (στην Κατερίνη από το 1973 ως το 1990 και στη συνέχεια η έδρα του μεταφέρθηκε στην Κονταριώτισσα).

Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση από πολύ νωρίς, εκλεγείς στο Δ.Σ. του Συλλόγου Επισκευαστών Αυτοκινήτων του νομού Πιερίας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘80. Εξελέγη μέλος της τοπικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και πρόεδρός της. Από το 1999 ως το 2001 ήταν πρώτος πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της ΝΔ στη Δημοτική Ενότητα Δήμου Δίου (Δημοτική Τοπική Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας, αρκτικόλεξο ΔΗΜ.ΤΟ.). Μετά τον Καποδίστρια (εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας) οι τοπικές επιτροπές καταργήθηκαν.

Μετά την προεδρία του συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά . Στις κοινοτικές εκλογές του 1994 ήρθε 2ος με ποσοστό 47,89% (657 ψήφοι) με πρώτο τον Κωνσταντίνο Βούλγαρη, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος με  52,11% (715 ψήφοι). Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Δίου – Ολύμπου με το συνδυασμό του Γιώργου Φαρμάκη (Συνδυασμός Ευθύνης) στην εκλογική περιφέρεια Δίου.[1]

Επί προεδρίας του Διονυσίου Πισαλίδη έγιναν έργα στους τομείς της ύδρευσης, της οδοποιίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.[2]

Αναφορικά με την ύδρευση στην περιοχή Πλάτανος υπήρχε μόνο ένα συγκρότημα για ύδρευση- άρδευση και χρησιμοποιούνταν η παλαιά γεώτρηση του χωριού Άγιος Σπυρίδωνας. Επί προεδρίας του έγινε αυτόματο δίκτυο ύδρευσης και επιλύθηκε το πρόβλημα με το νερό, το οποίο μάλιστα χλωριωνόταν. Επίσης, πολλοί σωλήνες από αμίαντο στα εσωτερικά δίκτυα αντικαταστάθηκαν από πλαστικούς.

Στον τομέα της άρδευσης, αναβαθμίστηκε η γεώτρηση του Πλατάνου και βελτιώθηκε σε δύο συγκροτήματα με την επέκταση των υπογείων δικτύων άρδευσης στην ίδια περιοχή (μέχρι πρότινος, η άρδευση διεξαγόταν με τσιμενταύλακα). Επιπλέον, καταρτίστηκε μελέτη για την άρδευση στην τοποθεσία Ρεβένια, όπου υπήρχε πρόβλημα. Με την κατασκευή γεώτρησης και την υλοποίηση των δικτύων, το πρόβλημα επιλύθηκε.

Εκπονήθηκε μελέτη και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την περιοχή Μπόνα (Μοναστήρι Οσίου Εφραίμ), η οποία είναι παντελώς ξερική. Έγινε γεώτρηση και εντάχθηκε σε πρόγραμμα της τότε ΕΟΚ (σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση).

Εξάλλου στην περιοχή Μπουρνάζι επεκτάθηκε το παλαιό δίκτυο άρδευσης και κατασκευάστηκε υπέργεια δεξαμενή, ώστε να προμηθεύονται οι αγρότες σε μόνιμη βάση νερό στα ψεκαστικά τους μηχανήματα (ήταν η μόνη περιοχή όπου δεν χρησιμοποιούνταν τσιμενταύλακα). Στις περιοχές Ξηροκάμπι και Λούνισμα, επεκτάθηκαν τα αρδευτικά υπόγεια δίκτυα που υπήρχαν από πριν. Αποτέλεσμα αυτών των έργων ήταν ολόκληρη η περιοχή της Κονταριώτισσας πλην του Κάμπου να αρδεύεται πλέον από υπόγεια δίκτυα.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, έγινε επέκταση στα γραφεία του Δημοτικού Σχολείου Κονταριώτισσας και ανακατασκευάστηκε το γήπεδο Παύλου Μελά και βελτιώθηκαν τα αποδυτήρια. Παράλληλα, η κοινότητα ενίσχυσε την τοπική ομάδα καλαθοσφαίρισης (Παύλος Μελάς).

Στην Παναγία Κονταριώτισσας, 70 στρέμματα περιφράχθηκαν μετά την εξασφάλιση κονδυλίων από τη Διεύθυνση Δασών και έγινε δεντροφύτευση στο ναό. Στον Άγιο Αθανάσιο κατασκευάστηκε δεξαμενή για τη ρίψη του Σταυρού στα Θεοφάνια.

Την ίδια περίοδο έγιναν και έργα οδοποιίας, με κρασπέδωση και ασφαλτόστρωση σε μεγάλο τμήμα του οικισμού. Στο Αγροτικό Ιατρείο έγιναν βελτιώσεις και πλακόστρωση.

Η ίδια περίοδος συμπίπτει με την κορύφωση των αντιδράσεων στη Μακεδονία για το λεγόμενο Μακεδονικό Ζήτημα. Πέρα από το ψήφισμα, η Κοινότητα έδωσε δυναμικά το παρών και στο συλλαλητήριο που έγινε στο Δίον για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, στις 14-2-1992.

Ο Διονύσιος Πισαλίδης είναι ένας από τους ελάχιστους διατελέσαντες κοινοτάρχες της Κονταριώτισσας που κατάγεται από το συνοικισμό των προσφύγων. Οι άλλοι τρεις ήταν οι : Ευάγγελος Πισαλίδης, Αθανάσιος Πισαλίδης και Απόστολος Παπαδόπουλος.

*Για το παρόν άρθρο, συνεργάστηκαν οι κύριοι: Νικόλαος Ευαγγελόπουλος, Διονύσιος Πισαλίδης και Νίκος Φάτσιος.


[1] Τα Ολύμπια Νέα, www.dionolympos.gr, Το ψηφοδέλτιο του «Συνδυασμού Ευθύνης» με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Φαρμάκη, 28-4-2014.
[2] Τα προβλήματα της Κονταριώτισσας, Ολύμπιο Βήμα, 7-3-1991, σελ. 1.