Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Οι Πρόεδροι της Κοινότητας Κονταριώτισσας – Μέρος 2

Έρευνα: Η ιστορία της κοινότητας Κονταριωτίσσης

Του Ανέστη Ιωάννη Κοκκινίδη,
Δασκάλου (Master of Arts in Geography Education, University College of London)

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΙΣΑΛΙΔΗΣ (1901 - 1968)

Στη φωτό: Ο Ευάγγελος Πισαλίδης.  (Οικογενειακό αρχείο Βασιλικής Καραδημήτρη).

Ο επόμενος γνωστός πρόεδρος μετά τον Σπυρίδωνα Γκιμπή ήταν ο Ευάγγελος Β. Πισαλίδης. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας Κονταριωτίσσης που δεν προερχόταν από τους ντόπιους, αλλά από το συνοικισμό των προσφύγων (εγκαταστάθηκαν στο χωριό στα 1924).

Σύμφωνα με την έρευνα, προκάτοχός του ήταν ο Σπυρίδων Γκιμπής.

Ήταν πρόεδρος το 1949-53.

Ο Ευάγγελος Πισαλίδης του Βασιλείου γεννήθηκε στις 13-5-1901 στο Νεοχώρι Χηλής στη Μικρά Ασία.  Η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε από την άδικη απώλεια του πατέρα του, Βασίλη, τον οποίο δεν πρόλαβε να γνωρίσει. Ο πατέρας του απαγχονίστηκε στη μέση της πλατείας του χωριού (Νεοχώρι) από τους Τούρκους, έχοντας πέσει θύμα ψευδομαρτυρίας.                                                                                                           
Ο Ευάγγελος με τη σύζυγό του, Αντιγόνη, απέκτησαν 7 παιδιά.

Αγρότης, μέλος της Επιτροπής για την Ανέγερση του Ναού του Αγίου Θωμά (κτίστηκε με έρανο – μάζευαν με το κάρο σιτάρι- και εγκαινιάστηκε το 1958), ασχολήθηκε με την καπνοκαλλιέργεια.

Διορίστηκε από τον Νομάρχη Πιερίας στα 1949, σύμφωνα με προφορική μαρτυρία της κόρης του, Βασιλικής,  ως πρόεδρος της Κοινότητας Κουντουριωτίσσης. Η Νομαρχία Πιερίας μόλις είχε συσταθεί τότε (1949) και πρώτος Νομάρχης ήταν ο Γεώργιος Καλλίας (1910-2005).

Ευάγγελος Πισαλίδης. Φωτό: Αρχείο Βασιλικής Καραδημήτρη
Ο Πισαλίδης υπηρέτησε για μία διετία και μετά εξελέγη πρόεδρος στις κοινοτικές εκλογές του 1951, στις πρώτες που ψήφισαν και γυναίκες.

Ευάγγελος Πισαλίδης. Φωτό: Αρχείο Βασιλικής Καραδημήτρη





Κατά την περίοδο της θητείας του ως Κοινοτάρχη εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Σχολείο το 1954. Το σχολείο κτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων.
Ωστόσο, το σημαντικότερο  έργο του Ευάγγελου Πισαλίδη ήταν το ότι επιλύθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού. Ο ίδιος συνετέλεσε στη μεταφορά του νερού από τον Όλυμπο. Επιβλήθηκε η εργασία (για 4-5 μεροκάματα) των κατοίκων, που επιδόθηκαν στο σκάψιμο και στη μεταφορά του πολύτιμου νερού με σωλήνες. Η πρώτη βρύση έκανε την εμφάνισή της στην πλατεία του χωριού, εκεί που είναι ο ναός της Ευαγγελίστριας (στου Σηλυβρή).

Το 1967 υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και πέθανε λίγο μετά στην Κονταριώτισσα, στις 30-9-1968. Ήταν 67 ετών.

Η θητεία του Ευάγγελου Πισαλίδη στην προεδρία φαίνεται να διήρκεσε γύρω στην τετραετία, σύμφωνα με την έρευνα. Επόμενος πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Νίτσιας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΤΣΙΑΣ  (1896 – 1986) 

Ο Γεώργιος Νίτσιας ή Νίτσας , του Μιχαήλ, αναφέρεται ως πρόεδρος της Κοινότητας Κουντουριωτίσσης και ήταν ο πρώτος πάρεδρος των Καλυβίων Κουντουριωτίσσης (σημερινού Αγίου Σπυρίδωνα). Γεννήθηκε το 1896 και ήταν πρόεδρος το 1953-1954.

Σε ανακοίνωση στον Τύπο στις 23-3-1953, τον βρίσκουμε να υπογράφει διακήρυξη που αφορά δημοπρασία που είχε οριστεί να γίνει στις 24-5-1953 (και θα επαναλαμβανόταν στις 31-5-1953 και 7-6-1953) και αφορούσε την ενοικίαση του φόρου Γεωργικών Προϊόντων για το οικονομικό έτος 1953-54. Καθορίστηκε το ποσοστό του 3% στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Ως πρώτη προσφορά ήταν το ποσό των 20 εκατομμυρίων δραχμών και εγγύηση συμμετοχής ήταν 2 εκατομμύρια δρχ. στο γραμμάτιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων ή εγγυητική επιστολή τραπέζης (Πηγή: Μακεδονικός Αγών, 24-5-1953).   Παρόμοια δημοπρασία διενεργήθηκε με πρόεδρο πάλι τον Νίτσα και τον Ιούνιο του 1954. 

          Επί προεδρίας του, στα τέλη του 1953 η Κοινότητα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Η θητεία του Νίτσια φαίνεται να ταυτίζεται με τα πρώτα χρόνια της ζωής της Κοινότητας Καλυβίων Κουντουριωτίσσης. Ακόμα και σήμερα οι γηραιότεροι τον αναφέρουν ως “ο πάρεδρος”.

Τον Δεκέμβριο του 1953 η ξαφνική και χωρίς να δοθεί αιτία απόλυση των κοινοτικών συμβούλων και της Κουντουριώτισσας, πυροδοτεί αντιδράσεις και σχετική επερώτηση καταθέτει στη Βουλή ο βουλευτής Δημήτριος Δημάδης (18-12-1953).

Ο Νίτσας παρέμεινε πρόεδρος μέχρι τις εκλογές του 1954. Ήταν επίσης πρώτος πρόεδρος του Αγίου Σπυρίδωνα, μετά την απόσπαση του οικισμού από την Κουντουριώτισσα.

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 24-2-1986.


Δημοσιεύματα που αναφέρουν ως πρόεδρο της Κοινότητας Κουντουριωτίσσης τον Γεώργιο Νίτσια. Δεξιά: δημοσίευμα για την προκήρυξη επιτροπής με σκοπό την σύνταξη εκλογικών καταλόγων στα Καλύβια Κουντουριωτίσσης. Εφημερίδα Μακεδονικός Αγών, 24-5-1953 (μέσω Ψηφιακού Αρχείου της Βουλής των Ελλήνων).
  
Για το άρθρο αυτό, θεωρώ απαραίτητο να ευχαριστήσω για τη βοήθειά τους στην εξεύρεση των πηγών – πληροφοριών:

- Την κυρία Βασιλική Καραδημήτρη.
- Τον κύριο Βασίλη Κυριτσόπουλο
- Τις κυρίες Ανθούσα Γουίδου και Μαρία Μπίτσιου.
- Τον κύριο Γιάννη Γιώτσα.
- Αρχείο/ Δημοτολόγιο – Ληξιαρχείο Τ.Κ. Κονταριώτισσας (Δήμου Δίου – Ολύμπου)