Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Το «πλατάνι της μπάρας» στον Κολινδρό



Το μεγαλύτερο πλατάνι της Ελλάδας, «Το πλατάνι της μπάρας» όπως είναι ευρύτερα γνωστό, στον Κολινδρό, ένα ανεκτίμητο μνημείο της φύσης, επισκέφτηκαν στο πλαίσιο της δράσης της Π.Ε. Πιερίας, για τον σχεδιασμό των πολιτιστικών διαδρομών της Πιερίας, ο...

επιστημονικός συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, ο υπεύθυνος τουρισμού της Π.Ε. Πιερίας κ. Μίλτος Νικολάου, ο πρόεδρος του GEOROUTES κ. Giannis Balakakis, και η εμπορικός - οικονομικός ακόλουθος της Ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Siwarde Johanna Sap, συνδεόμενοι από τον πρόεδρο της ΔΗ.ΦΟ.Π.Α.Π.Ο.Υ κ. Γιώργο Καλύβα.


«Το πλατάνι της μπάρας» είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικολογικά αξιοθέατα της περιοχής του Κολινδρού, ένα πραγματικά ζωντανό μνημείο της φύσης και ένα θαύμα της παγκόσμιας χλωρίδας. «Το πλατάνι της μπάρας» βρίσκεται βόρεια του Κολινδρού ένα χιλιόμετρο από την περιοχή “Βίλες” μέσα σε μια πανέμορφη δασώδη περιοχή. Έχει ηλικία πάνω από χίλια χρόνια! Οι αναλογίες του είναι απίστευτες, έχει διάμετρο 5,25 μέτρα και περίμετρο 16,5 μέτρα! 


Το «πλατάνι της μπάρας» έχει αντέξει στον χρόνο και έχει γίνει δημοτικό τραγούδι « Στης Μπάρας το πλατάνι» όπου τα παλληκάρια της κλεφτουριάς ξαπόσταιναν στον ίσκιο του και ξεδιψούσαν με το κρύο νερό της πηγής του, καθώς στα ριζά του υπάρχει μια πηγή που σαν αυτή ¨δεν είδα πουθενά¨ όπως αναφέρει και ο τελευταίος στίχος του τραγουδιού.