Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας "Ο Κατσαντώνης"



Χιλιάδες Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, συμμετείχαν στο τριήμερο αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στα Περτουλιώτικα λιβάδια.
Το 38ο αντάμωμα ξεκίνησε την Παρασκευή 22/6 με το φεστιβάλ νεολαίας όπου νέοι καλλιτέχνες έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν Σαρακατσάνικα τραγούδια ξεσηκώνοντας το νεανικό ακροατήριο . Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε το τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 όπου συμμετείχαν ομάδες ποδοσφαίρου από όλους τους συλλόγους όπου κυπελλούχος αναδείχτηκε η ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας νικώντας στον τελικό την αντίστοιχη ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευόσμου - Κορδελιού με το τελικό σκορ 4-0.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου μικρών και μεγάλων το βιωματικό καραβάνι προκειμένου να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Το βράδυ του Σαββάτου συνεχίστηκε με το μεγάλο Σαρακατσάνικο γλέντι που παρά την καταρρακτώδη βροχή περισσότεροι από δύο χιλιάδες κόσμου κατέκλισαν το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το γλέντι ξεσηκώνοντας τον κόσμο με τους χορούς και τα τραγούδια μέχρι το πρωί. Την Κυριακή 24 Ιουνίου ημέρα της κεντρικής εκδήλωσης ξεκίνησε με την είσοδο των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων στο χώρο της εκδήλωσης τον καθιερωμένο αγιασμό, την απονομή των βραβείων στους τέσσερις πρώτους Σαρακατσάνους που εισήλθαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου αφιερωμένο στον Μακεδονομάχο Κώστα Γαρέφη και φυσικά τον μεγάλο χορό των γερόντων. Στην πλαγιά του λόφου είχε απλωθεί και μια τεράστια ελληνική σημαία. Το Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας συγχαίρει θερμά το πρόεδρο και το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, την Επιτροπή Νεολαίας καθώς και όλους όσους συνέβαλαν να οργανωθεί – διεξαχθεί το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα λιβάδια Περτουλίου άψογα παρά τις αντίξοες καιρικές και οικονομικές συνθήκες. Μια εκδήλωση θεσμός που χρόνια τώρα αναδεικνύει τις παραδόσεις αλλά και διασφαλίζει τη συνέχεια της παράδοσης από γενιά σε γενιά . Το γεγονός ότι το σινάφι μας έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να διατήρηση ήθη, έθιμα, παραδόσεις καθώς και λέξεις που ανάγονται ακόμη και στους ομηρικούς χρόνους αναδεικνύουν την θέληση να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση μας με το παρελθόν. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια και καλή αντάμωση στο 39ο Αντάμωμα.


Με τιμή το Δ.Σ του Συλλόγου