Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Σήκωσαν αυλαία στο ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ οι δράσεις Ενημέρωσης - Εκπαίδευσης πολιτών και μαθητών

 Ευαισθητοποίηση & καινοτόμες πρακτικές για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Σάββας Χιονίδης:[…]συνεχίζουμε και εφέτος την οργανωμένη αυτή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και συνδιαμόρφωσης με τους δημότες της κοινής δέσμευσής μας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι εκδηλώσεις μας […]συμβάλλουν καθοριστικά στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα, συνιστούν κομβικό σημείο και για την ενεργό συμμετοχή του συνόλου των πολιτών[…]».

Με κεντρικό μήνυμα «Αγαπώ τη γη!» και με σημείο αναφοράς τη μεγάλη ανταπόκριση ατόμων όλων των ηλικιών στην ενημέρωση,  ευαισθητοποίηση & εκπαίδευση των μαθητών και των πολιτών σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων - παραγωγής κομπόστ, ανακύκλωσης υλικών και προστασίας του περιβάλλοντος επικεντρώνονται οι εκδηλώσεις, του Δήμου Κατερίνης, οι οποίες είναι σε εξέλιξη στο Πάρκο των Χρωμάτων.

Ειδικότερα, η αυλαία των δράσεων άνοιξε το απόγευμα του Σαββάτου, η ατζέντα των εκδηλώσεων συνεχίζεται σήμερα Κυριακή, ενώ το πλούσιο - ποικίλο πρόγραμμα κορυφώνεται αύριο Δευτέρα 04 και ολοκληρώνεται την Τρίτη  05 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Κατόπιν της ιδιαίτερα σημαντικής και θετικής εμπειρίας των προηγουμένων ετών, συνεχίζουμε και εφέτος την οργανωμένη αυτή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και συνδιαμόρφωσης με τους δημότες μας της κοινής δέσμευσής μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εκδηλώσεις μας εδώ στο πάρκο των χρωμάτων, στο κέντρο της πόλης μας και πλέον στο κέντρο της ζωής μας συμβάλλουν καθοριστικά στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα, συνιστούν κομβικό σημείο και για την ενεργό συμμετοχή του συνόλου των πολιτών, προτρέποντας και διευκολύνοντας κάθε νοικοκυριό να εντάξει στην καθημερινότητά του καλές πρακτικές για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, για την προστασία της ίδιας της ζωής μας».

Η ταυτότητα των εκδηλώσεων

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις πλαισιώνονται από: συναυλίες μουσικών σχημάτων, παιχνίδια, face painting, προβολές βίντεο-animation, διαδραστικές αναγνώσεις παραμυθιών με θέμα το περιβάλλον, graffiti με δαχτυλομπογιές κ.α. Τα παιδιά συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων με επίκεντρο το περιβάλλον και ζωγραφίζουν για αυτό. Επιπλέον, μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να κάνουν μία πρώτη βιωματική προσέγγιση για την Κομποστοποίηση και ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο τα θρυμματισμένα οργανικά υλικά ανακυκλώνονται με την εν λόγω μέθοδο και χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό στους χώρους πρασίνου του δήμου Κατερίνης.

Ταυτόχρονα, άτομα όλων των ηλικιών, έχουν τη δυνατότητα, να ενημερωθούν για την ανάγκη και τα οφέλη της Κομποστοποίησης, στην καθημερινή μας ζωή και στο περιβάλλον. Σε όλους όσοι συμμετέχουν και παρακολουθούν τις δράσεις διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια, με οδηγίες για οικιακή κομποστοποίηση οργανικών υλικών (φρούτα, λαχανικά, τσόφλια, κτλ), ενώ λαμβάνουν δωρεάν εποχιακά φυτά και σπόρους προς φύτευση, καθώς και  2lt σακούλας φυτόχωμα με κομπόστ, που παράγει ο δήμος.

Αξίζει να σημειωθεί, ό, τι, στις δράσεις, συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ), η Δημοτική Επιχείρηση Δημοτικά Πάρκινγκ Α.Ε.,  ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ Κ.Μ.), η Περιβαλλοντική ΑΕΒΕ (HELESI).

Ειδικότερα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Καθημερινά (ολοήμερες δράσεις):
Οικίσκος_Ενημέρωση για ΣΜΑ (Οικίσκος με έντυπα και άτομο για ενημέρωση)
Οικίσκος _Ενημέρωση για Ανακύκλωση (ΕΕΑΑ) (Οικίσκος με έντυπα και άτομο για ενημέρωση)
Οικίσκος για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών
Οικίσκος προβολής εταιρείας HELESI(Οικίσκος με έντυπα και άτομο για ενημέρωση)
Οικίσκος ΔΕΥΑΚ(Οικίσκος με έντυπα και άτομο για ενημέρωση)
Πάρκο Ανακύκλωσης από τη Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
Οικίσκος για διανομή φυτών (Δωρεάν διανομή εποχιακών φυτών προς φύτευση)
Οικίσκος για διανομή φυτοχώματος Κομπόστ (Δωρεάν διανομή φυτοχώματος με κομπόστ που παράγει ο δήμος)
Ενημέρωση για Κομποστοποίηση (προβολή βιντεο στους μαθητές-διανομή έντυπου-βαγόνι τραίνου)

  • Ενημέρωση για Ανακύκλωση (προβολή βιντεο στους μαθητές-διανομή έντυπου- βαγόνι τραίνου) 
  • Παιχνίδια Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης - Περιβάλλοντος
  1.  Τούμπα λούμπα με ανακυκλώσιμα υλικά
  2.  Basketball με απορρίμματα
  3.  Τρίλιζα
  4.  Ανακυκλω-κρικοι
  5.  Γιγαντοπόδαροι εν δράση
  6.  Παίζουμε Γεωσκόλικες 
  7.  Ανεμοσκορπίσματα- σαπουνομαζέματα 
  8.  Face painting
  • «Δημιουργώντας Οικολογικά» κατασκευές από αυγοθήκη (προσωπάκι με μαλλιά γκαζόν)
  • «Οι πράσινοι Καλλιτέχνες», GRAFFITI με δαχτυλομπογιές
  • Παρουσίαση καλής πρακτικής του δήμου Κατερίνης στην κομποστοποίηση κλαδιών και χόρτων από γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους του δήμου (Θρυματιστής)
  • Ενημέρωση για την ανακύκλωση του γυαλιού
  • Animateur
  • Ξυλοπόδαροι
  • Μουσικά Σχήματα
 
Επιπλέον δράσεις, 4 και 5 Ιουνίου

Δευτέρα 4 Ιουνίου 9:30-13:00  και 18:00-20:30
  • Συμμετοχή σχολείων του Δήμου Κατερίνης
  • Προβολή Βίντεο-Animation
  • ΣΥΝΑΥΛΙΑ 19:00-20:30 ελληνική & ξένη ποπ-ροκ μουσική

Tρίτη 5 Ιουνίου 9:30-13:00  και 18:00-20:30
  • Συμμετοχή σχολείων του Δήμου Κατερίνης
  • Προβολή Βίντεο-Animation
  • ΣΥΝΑΥΛΙΑ 19:00-20:30, ελληνική & ξένη ποπ-ροκ μουσική
  • Μήνυμα από το Δήμο Κατερίνης με διανομή οικολογικής τσάντας στους συμπολίτες μας.