Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης στην εκδήλωση του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης στο πλαίσιο του ERASMUS

 «Στόχος το Σχολείο να συνιστά χώρο μάθησης και πολιτισμού»
Σε εκδήλωση του  19ο Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης που έγινε στο  πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος... 
Erasmus με τίτλο «Ο σύγχρονος Οδυσσέας στην αγκαλιά της Ευρώπης» παρέστησαν ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονιδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π) Θεόδωρος Παυλίδης και ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής  Γεώργιος Ίτσιος.

Το πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι μέσα από τη σχέση συνεργασίας να αναπτύσσεται το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αποδοχής του άλλου, διήρκησε από τις 25-11-2018 έως και τις 01-12-2018, ενώ πήραν μέρος εκπαιδευτικοί από την Ισπανία την Πορτογαλία , τη Λετονία και την Κροατία.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές του σχολείου με τίτλο: «Ας μιλήσουμε για τα παιδιά του Οδυσσέα – ας τραγουδήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο» συνοδεία της μουσικού  Ελένης Μουλά (σαντούρι).

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Όταν κατασκευάσαμε τα βιοκλιματικά σχολεία  αισθανόμασταν υπερήφανοι καθώς με τις δράσεις αυτές τα συγκεκριμένα σχολεία δεν είναι απλά κτήρια αλλά πραγματικά  Σχολειά, γιατί οι δάσκαλοι καταθέτουν την ψυχή τους. Εδώ το βλέπουμε, ο πολιτισμός , η μάθηση είναι μεγάλη απάντηση στην κρίση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ιδιαίτερα φέτος που  είναι το ¨Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς¨ ο Δήμος μας είχε την τιμή να πάρει την σφραγίδα ώστε να κάνουμε μια  διημερίδα, καθώς  η πολιτιστική κληρονομιά είναι κάτι που δεν μας ανήκει και πρέπει να την μεταφέρουμε στο μέλλον, στα παιδιά μας, στις νέες γενιές.»
Τέλος, συνεχάρη τη Διευθύντρια του σχολείου Ελένη Παταρίδου  και τους δασκάλους που εθελοντικά και χωρίς καμία υποχρέωση και έξω από τα συνήθη καθήκοντα κατέθεσαν την ψυχή τους για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης, ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Ό,τι ζητούν άνθρωποι οι οποίοι θα αξιοποιήσουν διάφορες δράσεις είμαστε θετικοί. Θέλω αυτό το σχολείο να γίνει ένα χώρος μάθησης,  ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος καλών ανθρωπίνων σχέσεων τόσο οικείος στα παιδιά όσο στο σπίτι τους.»

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του σχολείου Ελένη Παταρίδου αφού συνεχάρη όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Γεώργιο Ίτσιο για την έμπρακτη βοήθεια που προσφέρουν όποτε αυτή χρειάζεται.
Τέλος, ο Δήμαρχος ξεναγήθηκε και στο χώρο οπού στεγάζονται τα δύο βιωματικά-διαδραστικά έργα τέχνης του συνθέτη/Sound Artist Δημήτριου Μπάκα, τα οποία μάλιστα θα μείνουν μόνιμα στο σχολείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Έμπνευση των έργων αποτέλεσαν οι φωτογραφίες καλλιτεχνών, που παρουσιάζουν παιδιά προσφυγόπουλα πίσω από τους φράχτες στους χώρους υποδοχής των προσφύγων. Τo ¨Untitled#20¨  μια εγκατάσταση φράχτη με σύρματα και πασσάλους η οποία με ειδικά μικρόφωνα παίρνει δονήσεις από τα σύρματα στους πασσάλους και τα αναπαράγει ζωντανά μέσω  ηλεκτρονικών μέσων λειτουργώντας ως «ηχοφράκτης», και το ¨Untitle#10¨ένα βιωματικό έργο τέχνης που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης καθώς στηρίζεται εξολοκλήρου στην αίσθηση της ακοής δημιουργώντας  το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί κάποιος να βιώσει μέρος της εμπειρίας της μεταφοράς μεταναστών μέσα σε φορτηγά.