Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Στον Δήμο Κατερίνης εκπληρώνοντας στοιχειώδες, ιστορικό και θεσμικό χρέος τιμούμε φέτος την συμπλήρωση 100 ετών Ιερής Μνήμης των 353 χιλιάδων τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν...
λησμονούμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, που έχει γραφτεί με μαύρα γράμματα στις δέλτους της ιστορίας.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός, ο οποίος εκδιώχτηκε από τις πατρογονικές του εστίες, πήρε με οδύνη τον δρόμο της προσφυγιάς κουβαλώντας όμως στην ίδια του την ψυχή, την πατρίδα, τις ιερές παραδόσεις, τα υψηλά ιδανικά, τον πολιτισμό της. Οι Πόντιοι και στην Κατερίνη προσέδωσαν νέα δυναμική στην οικονομία, στις επιστήμες, στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, οι απόγονοι των δολοφονηθέντων και των εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους, δεν έχουν ξεχάσει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει όλος ο ελληνισμός. Γιατί γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να «μιλήσουν» οι εκδηλώσεις μνήμης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής.
Παράλληλα, η Ελληνική Πολιτεία και οι Έλληνες όπου γης, οφείλουμε να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Αποτελεί ύψιστο χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα, ενώ διδάσκει, το πώς θα αποτραπούν στο μέλλον, εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο, την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.

Σάββας Χιονίδης