Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας με τίτλο «Καθοδηγώντας τα παιδιά στο παιχνίδι στη ζωής»


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» στο πλαίσιο των προληπτικών παρεμβάσεών του για τους γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας που...
κατοικούν στο Δήμο Κατερίνης διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς με παιδιά στη σχολική  ηλικία κατά τη χρονική περίοδο  Οκτώβριος 2019 - Φεβρουάριος 2020.

Πρόκειται για ένα σεμινάριο 13 δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία σχετική με:
  • τα αίτια της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών
  • το ρόλο και τη σημασία της πρόληψης των εξαρτήσεων
  • τις δυσκολίες του γονεϊκού ρόλου
  • το ρόλο των συναισθημάτων στη συμπεριφορά
  • τους παράγοντες που διευκολύνουν ή δυσκολεύουν την επικοινωνία στην οικογένεια
  • την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών
  • τους τρόπους που θέτουν οι γονείς τα όρια στα παιδιά
  • τις συγκρούσεις στην οικογένεια
  • το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού κ.α.

Το σεμινάριο θα έχει βιωματικό χαρακτήρα, δηλαδή θα βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των γονέων στη συζήτηση και η ομάδα των συμμετεχόντων θα είναι κλειστή, δηλαδή θα συμμετέχουν πάντα οι ίδιοι και δεν θα γίνονται δεκτά νέα μέλη ύστερα από τη δεύτερη συνάντηση.

Ο χαρακτήρας των σεμιναρίων για ομάδες γονέων, όπως και όλων των σεμιναρίων που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες, νέους κ.λ.π. δεν είναι θεραπευτικός.

Κάθε ομάδα πρέπει να αποτελείται από 8 άτομα το λιγότερο προκειμένου να λειτουργήσει (με λιγότερα δεν θα ξεκινήσει), και 12 άτομα το ανώτερο ( με περισσότερα άτομα η ομάδα είναι δυσλειτουργική).

Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση όλων των κοινωνικών ομάδων  -των γονέων στη συγκεκριμένη περίπτωση- σχετικά με την πρόληψη της χρήσης κατά των ψυχοδραστικών ουσιών (των λεγόμενων «ναρκωτικών»).

Ο όρος «πρόληψη» είναι γνωστός σε όλους , όμως , όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα των ψυχοδραστικών ουσιών, η πρόληψη της χρήσης τους είναι ένας εξειδικευμένος επιστημονικός τρόπος αντιμετώπισης , που προϋποθέτει την εφαρμογή δοκιμασμένων μεθόδων μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερής και πολύτιμης συνεργασίας των ειδικών  με τους γονείς, τους δασκάλους, τους μαθητές κ.λ.π.. Με άλλα λόγια, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και απαραίτητη η εκπαίδευση και υποστήριξη των γονέων στο δύσκολο ρόλο τους και όχι μια απλή ομιλία ενημέρωσης σχετικά με τα «ναρκωτικά».

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα 6.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ. στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΑΤΡΑΚΤΟΣ», Εθνικού Σταδίου 1 (δίπλα στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης).
Υπάρχει η δυνατότητα και για ομάδα που θα λειτουργεί πρωινή ώρα, εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων.

Έναρξη σεμιναρίου την Δευτέρα 4 Nοεμβρίου 2019.
  • Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» τηλεφωνικά έως τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 στο τηλέφωνο 2351078614, ώρες 8π.μ. – 2μ.μ.
  • Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να δηλώσουν προσωπικά τη συμμετοχή τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο δήλωσης συμμετοχής.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Σίμου Φιλίτσα