Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδοτεί το τοπικό συμβούλιο της Κονταριώτισσας για στην ίδρυση κτηνοτροφικής μονάδας

Το τοπικό συμβούλιο της κοιν. Κονταριώτισσας, συνήλθε σήμερα σε δια ζώσης (κεκλεισμένων των θυρών) έκτακτη συνεδρίαση 13/9/2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00 μ.μ. στην...

αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κονταριώτισσας τηρουμένων όλων των προβλεπομένων διατάξεων για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 74 του Ν.4555/2018, της παρ. του αρθρ.10 της Π.Ν.Π. (Φ.Ε.Κ.55/Α/11-03-2020), της υπ’αριθμ. 18318/13-03-2020 και της υπ’αριθμ. 40/20930/31-03-2020 εγκυκλίου του Υπ.Εσωτερικών, για την εξέταση του παρακάτω θέματος:

Το έργο: «Διαβίβαση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 75.600 πτηνών πάχυνσης του κ. Αβραμίδη Ηλία του Αναστασίου που θα εγκατασταθεί στο υπ΄αριθμό 1594 κληροτεμάχιο της σχεδίου περιοχή Τ.Κ. Κονταριώτισσας θέση ΑΡΜΑΝΙΑ του Δήμου Δίου-Ολύμπου Π.Ε. Πιερίας, Π.Κ.Μ. (ΠΕΤ:2107586428)».

Ο πρόεδρος εισηγούμενος του θέματος ανέφερε ότι:

Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , και όχι με κάποιο θεσμικό τρόπο, ότι στα όρια της κοινότητάς μας πρόκειται να υλοποιηθεί επένδυση που αφορά Πτηνοτροφική μονάδα δυναμικότητας 75600 πτηνών πάχυνσης, με φορέα υλοποίησης τον Αβραμίδη Ηλία του Αναστασίου. Θεωρούμε, ως άμεσα εμπλεκόμενοι , πως θα έπρεπε να ενημερωθούμε άμεσα εγγράφως και με την εν λόγω μελέτη επισυναπτόμενη. 

Ως Πρόεδρος της Τ.Κ. Κονταριώτισσας, εκπροσωπώντας το Τοπικό Συμβούλιο και εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, σας δηλώνω την αντίθεσή μας στην  εγκατάσταση της εν λόγω επένδυσης . Οι λόγοι και οι σκέψεις που με οδηγούν  στην παραπάνω θέση είναι οι εξής:

  • Ο κάμπος της Κονταριώτισσας και ειδικά η περιοχή  «Αρμάνια» χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας. Ποτέ, σε όλη τη διαδρομή του οικισμού, στον κάμπο της Κονταριώτισσας δεν εγκαταστάθηκε κτηνοτροφική ή πτηνοτροφική μονάδα. Σε έναν χώρο που δραστηριοποιούνται όλο τον χρόνο οι αγρότες της κοινότητας μαζί με τις οικογένειές τους, παράγοντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας , φρούτα, λαχανικά, κτλ., μια τέτοια δραστηριότητα αυτονόητα θα υποβάθμιζε τις προσπάθειές τους και θα τους έθετε μπροστά σε υγειονομικούς κινδύνους. Τα λύματα (στερεά και υγρά) της μονάδας με τη διαχείρισή τους, η  δυσοσμία, η διαχείριση των νεκρών πτηνών είναι τα βασικά αίτια.
  • Η τοποθεσία εγκατάστασης της μονάδας στα Νότια – Νοτιοανατολικά του οικισμού εκθέτει τον δεύτερο κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους (σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού του Ε.Α.Α που είναι εγκατεστημένος στον οικισμό) στη δυσοσμία που αναπόφευκτα θα εκλύει το πτηνοτροφείο. Δεν είναι τυχαίο το ότι σχεδόν όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των κατοίκων εδρεύουν στα δυτικά – νοτιοδυτικά του οικισμού.
  • Υπάρχει ήδη δυσάρεστη εμπειρία στους κατοίκους με δύο χοιροτροφικές  μονάδες, με τη διαχείριση των λυμάτων τους και την έντονη δυσοσμία, που είναι εγκατεστημένες στα όρια του οικισμού. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι όμορες κοινότητες του Αγίου Σπυρίδωνα και Καρίτσας.  Βίωμά  μας είναι η έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων και κυρώσεων από τους θεσμικά υπεύθυνους. Μία ακόμη επένδυση θα μεγάλωνε την κατάσταση δυσφορίας που ήδη βιώνουν οι κάτοικοι εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες.
  • Έντονη επικρατεί και η ανησυχία για την περιοχή και τα αγροτεμάχια που θα γειτνιάζουν με το πτηνοτροφείο. Υπάρχει η πεποίθηση, από ανάλογες περιπτώσεις, πως θα χάσουν μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας και πως θα υπάρξει και πτώση των μισθωμάτων για όσα από αυτά μισθώνονται.  

Σας μεταφέρω, λοιπόν, τον έντονο προβληματισμό, την αγανάκτηση καθώς και την δυναμική των κατοίκων της κοινότητας στο να μην υλοποιηθεί η παραπάνω επένδυση.

Αναμένω με αγωνία τις αποφάσεις σας, που πιστεύω πως θα λάβουν σοβαρά υπόψη την θέση των κατοίκων.

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΦΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΟΜΟΦΩΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 75.600 ΠΤΗΝΩΝ ΠΑΧΥΝΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΑΜΕΣΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.

 

Ο πρόεδρος της κον. Κοντ/σσας

Παπαδόπουλος Σ.Στέφανος