Τα εγκαίνια του εκθετηρίου του Μαστόδοντα στη Νεοκαισάρεια πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου (8 Οκτωβρίου) ο Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια» και ο Δήμος Κατερίνης.
Σε μια τελετή, αντάξια της πολυετούς προσπάθειας που κατέβαλε ο Όμιλος, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δουν εκθέματα που εκατομμύρια χρόνια ήταν θαμμένα στο έδαφος της ευρύτερης περιοχής της Νεοκαισάρειας. Πλέον, εκθέτονται στο εκθετήριο που δημιούργησε ο «Μαστόδοντας» δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να δουν εντυπωσιακά ευρήματα και προσθέτοντας ακόμη έναν προορισμό για τους επισκέπτες του Δήμου Κατερίνης.
Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε έξω από το εκθετήριο και εκτός από τους επίσημους προσκεκλημένους, παρόντες ήταν και κάτοικοι της Νεοκαισάρειας.
«Εγκαινιάζουμε μαζί μια νέα αρχή για τον
τόπο μας», είπε στη σύντομη τοποθέτησή του ο
πρόεδρος του Ομίλου Σάββας Τσεντίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «έναν χώρο
που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς» για την νέα τουριστική θεματική ενότητα του
Δήμου μας, αλλά και ευρύτερα του Νομού μας, καθώς και μια νέα ανεξάντλητη πηγή
γνώσης για την εκπαιδευτική και την μαθητική κοινότητα.
Αφετηρία της προσπάθειας της δημιουργίας του Εκθετηρίου, είπε ο κ. Τσεντίδης, ήταν ο Μάιος του 2014 όταν ο Νίκος Ξενίδης βρέθηκε μπροστά στα πρώτα απολιθωμένα οστά μεγάλου ζώου. Ακολούθησαν συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές και ήλθαν στο φως τα ευρήματα της έκθεσης. Για την οργάνωσή τους μεσολάβησαν οι άοκνες και ανιδιοτελείς προσπάθειες τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και ευρύτερα εντός και εκτός χώρας, από εξειδικευμένους και μη, από επώνυμους και ανώνυμους πολίτες.
Ο κ. Τσεντίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους βοήθησαν στη δημιουργία του εκθετηρίου. «Πρωταγωνιστής αυτών των προσπαθειών είναι το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ, και ιδιαίτερα του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας με την αμέριστη υποστήριξη των επιστημόνων, των συνεργατών και των φοιτητών του.
Συμπαραστάτες μας είναι η Ευαγγελία
Τσουκαλά, η οποία με την εμπειρία της μας ενέπνευσε για αυτό το βήμα, καθώς και
ο Δημήτρης Κωστόπουλος και η Ιωάννα Συλβέστρου. Παράλληλα συνέδραμαν οι
επιστημονικοί συνεργάτες της Ευαγγελίας Τσουκαλά και αξίζει να αναφερθούν
ονομαστικά: Βασίλης Μακρίδης, Dick Mol, Remie Bakker και Βαγγέλης Βλάχος», είπε.
Ο κ. Τσεντίδης, δεν ξέχασε να αναφερθεί στην ουσιαστική βοήθεια των κατοίκων
της Νεοκαισάρειας, της Αντιπεριφέρειας, των βουλευτών Πιερίας, των εμπλεκόμενων
υπηρεσιών, επιστημών, χορηγών, καθώς και της Μητρόπολης.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου, κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη συμβολή του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου. «Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της διοίκησης και εμού προσωπικά, τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και συνολικά το Διοικητικό και εργατικό προσωπικό του Δήμου μας. Συναντηθήκαμε στην διαδρομή αυτής της προσπάθειας και σήμερα βρισκόμαστε εδώ όλοι μαζί. Αυτή είναι η παρακαταθήκη για όλους μας, να παραμείνουμε μαζί και στην επίτευξη της ανάδειξης και της περαιτέρω λειτουργίας του Εκθετηρίου», κατέληξε.
Με θερμά λόγια για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κατέβαλε ο «Μαστόδοντας» και ειδικά ο πρόεδρός του Σάββας Τσεντίδης, μίλησε στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος. «Τα συγχαρητήρια ανήκουν στον Όμιλο και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με επιμονή και σχέδιο δημιούργησαν αυτό το χώρο, όπου όλοι μας πλέον μπορούμε να δούμε εντυπωσιακά εκθέματα εκατομμυρίων ετών», είπε ο κ. Κουκοδήμος, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος και ο Δήμος Κατερίνης, θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο του Ομίλου
Με θέμα «Πιερία: Μια γεωλογική ιστορία»
μίλησε ο Διευθυντής τομέα τεκτονικής,
ιστορικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος
Χατζηπέτρος.
«Τα απολιθώματα του Μαστόδοντα και των
λοιπών απολιθωμάτων που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα δίνουν πολύτιμες πληροφορίες
για την παλαιοβιολογία και το παλαιοπεριβάλλον της εποχής», είπε ο κ.
Χατζηπέτρος, τονίζοντας πως είναι βέβαιο ότι στην περιοχή υπάρχουν και άλλες
απολιθωματοφόρες θέσεις, οι οποίες αναμένουν την έρευνα και την ανασκαφή τους,
όπως επίσης και πολλές θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος που θα προωθήσουν την
έρευνα και θα προσθέσουν στην επιστημονική γνώση.
Ο κ. Χατζηπέτρος υπογράμμισε ότι η περιοχή της Νεοκαισάρειας και το εκθετήριο του Μαστόδοντα μπορούν, με την κατάλληλη διαχείριση και προβολή, να αποτελέσουν παράγοντες ανάπτυξης ενός διαφορετικού μοντέλου τουρισμού με προστιθέμενη αξία, και μία σημαντική πύλη εισόδου στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και των Πιερίων, σημειώνοντας πως το Τμήμα Γεωλογίας αναγνωρίζει την ερευνητική και εκπαιδευτική αξία της περιοχής, στην οποία γίνονται κάθε χρόνο εκπαιδευτικές εκδρομές φοιτητών και αποτελεί σημαντικό ερευνητικό στόχο διαφόρων ειδικοτήτων.
Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, ο
Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια», απένειμε
τιμητικές πλακέτες σε πρόσωπα των οποίων η συμβολή στην υλοποίηση του
εκθετηρίου, ήταν καθοριστική.
Συγκεκριμένα τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, στον Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο (την
παρέλαβε εκπρόσωπός του), στην Καθηγήτρια
Γεωλογίας Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά και στον επιστημονικό συνεργάτη της Βασίλη Μακρίδη, στον Νικόλαο Ξενίδη επίτιμο πρόεδρο του Ομίλου
Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου ''Μαστόδοντας Νεοκαισάρειας'', καθώς και
στην Άννα Τσεντίδου και (στη μνήμη του)
Χαράλαμπου Τσεντίδη, ιδιοκτήτες του κτιρίου του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των
επισκεπτών στο εκθετήριο και μουσική εκδήλωση με κλασικό ρεπερτόριο.