Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου, αποτελεί αφενός αποτελεί ημέρα εθνικής μνήμης και επέτειο αναγέννησης του Ελληνισμού αφετέρου ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης για τον ορθόδοξο εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τιμούμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, τιµούµε και µνηµονεύουµε όλα τα ηρωικά παλικάρια της Ελλάδας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελληνική ελευθερία.

Οι αγώνες κατά την Ελληνική Επανάσταση αποδεικνύουν αυτό που θεωρούμε όλοι αυτονόητο: την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Ελληνικού Έθνους στην βάση της χριστιανικής θρησκείας και της ανάμνησης της κοινής Βυζαντινής κληρονομιάς, που δεν υπονόμευσε ούτε το σκοτάδι των τεσσάρων αιώνων Οθωμανικής σκλαβιάς.

Στον αγώνα των Ελλήνων κατά της Τουρκοκρατίας συναντούμε μέσα από την ιστορία πρόσωπα που έδρασαν για την Απελευθέρωση και τα οποία οφείλουμε στη σημερινή εποχή να τα προβάλλουμε ως πρότυπα για τους Νεοέλληνες. Αγωνιστές που εμφορήθηκαν από υψηλές αξίες, ιδέες και ιδανικά, ήτοι από την Ελευθερία, την Αλληλεγγύη, την Ενότητα και την Ομόνοια, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.

Τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικά και δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και τις νέες μας.

Και αν η απόκτηση της λευτεριάς -κατά τον ποιητή Ανδρέα Κάλβο- ήθελε «αρετήν και τόλμην», η διατήρησή της χρειάζεται σοφία και σύνεση και οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι να τη διαφυλάξουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες  και με υπερηφάνεια, σεβασμό και συγκίνηση να υψώσουμε τη γαλανόλευκη, αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες του 1821 διότι ό,τι είμαστε σήμερα το χρωστάμε σε αυτούς.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου