Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Κονταριώτισσα: Μια φαύλη ρουτίνα, οι ΜΠΕ και η παραβίαση της Δημοκρατικής λειτουργίας

Άλλη μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανέγερση μιας νέας πτηνοτροφικής μονάδας πάχυνσης στην δημοτική ενότητα Δίου του δήμου Δίου - Ολύμπου αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο σε μια μακρόχρονη παράσταση παραπλάνησης και υποκρισίας. 

Η δήθεν συμμετοχή της τοπικής κοινότητας σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι παρά μια προσχηματική κίνηση, μια προσπάθεια να νομιμοποιηθούν αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στα παρασκήνια.

Γιατί άλλωστε να ακούσουν οι αρμόδιοι τις ανησυχίες των πολιτών; Γιατί να αναβάλουν την υλοποίηση ενός προγράμματος που εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα; Η γραφειοκρατία που συνοδεύει τις ΜΠΕ είναι μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος και να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες.

Η εμπειρία τόσο στον αγώνα κατά της πτηνοτροφικής μονάδας πάχυνσης στον κάμπο της Κονταριώτισσας όσο και σε άλλες περιοχές έχει δείξει ότι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών συστηματικά αγνοούνται. Κραυγές και αγώνες πέφτουν στο κενό, ενώ τα ψηφίσματα των τοπικών και δημοτικών συμβουλίων αποτελούν απλώς ένα κομμάτι χαρτί. Η αδειοδότηση των πτηνοτροφείων προχωράει με βεβαιότητα, ανεξάρτητα από τη θέληση των πολιτών.

Αφού "πριν αλέκτορα φωνήσαι" οι τοπικοί αιρετοί που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους πολίτες είναι αυτοί που εγκαταλείπουν το πλευρό τους. Η στάση τους αποκαλύπτει τη βαθιά κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και την αποξένωση των πολιτών από τους θεσμούς.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πολίτες του δήμου Δίου - Ολύμπου αλλά και όλης της χώρας οφείλουν να αντισταθούν σε αυτή την αυθαιρεσία και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε ένα υγιές περιβάλλον και σε μια δημοκρατική διαδικασία.

Καργιώτης Ν.