Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Επιστημονική Ημερίδα «Η σημασία της Πρόληψης στον Καρκίνο – Η γνώση είναι δύναμη»

 Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μαίου 2023 στην αίθουσα του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου, η επιστημονική Ημερίδα με τίτλο

«Η σημασία της Πρόληψης στον Καρκίνο – Η γνώση είναι δύναμη»

την οποία διοργάνωσε, στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος δράσης του, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το δήμο Δίου – Ολύμπου, το Φιλόπτωχο Σύλλογο Κυριών & Διδων Λιτοχώρου «Η Αγία Μαρίνα», τη Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» και το Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου.

Η ημερίδα ξεκίνησε εστιάζοντας στην αξία της πρόληψης και της συμμετοχής των πολιτών στα προγράμματα προ-συμπτωματικών ελέγχων. Ο κος Αριστοτέλης Παγανάς, Γενικός/Οικογενειακός γιατρός, Δ/ντης ΚΥ Λιτοχώρου, αναφέρθηκε στο ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πρόληψη του καρκίνου και την ανάγκη ανάπτυξης σχέσης των πολιτών με τις δομές ΠΦΥ, μέσα από την εγγραφή τους στο σύστημα προσωπικού γιατρού.

Η ψυχολόγος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας κα Ελένη Ελευθεριάδου, αναφέρθηκε στην αξία της ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς, στη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου και των συμπτωμάτων της, αλλά και για τους φροντιστές και την οικογένεια. Επιπλέον μνεία έκανε για το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας, το οποίο απευθύνεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Στη συνέχεια ο κος Χρήστος Εμμανουηλίδης, Παθολόγος Ογκολόγος και Λοιμωξιολόγος, μίλησε για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης στον καρκίνο και έκανε εκτενή αναφορά στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τα όπλα που έχει σήμερα η επιστήμη για την επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ η ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος κα Μαριτίνα Θεοφανοπούλου, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η ακτινοθεραπεία συμβάλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στην καλή ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών. Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η κα Νίκη Γιάνναρου – Κουκιώτη, εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Πιερίας

Η Επιστημονική Ημερίδα υλοποιήθηκε με την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και την υποστήριξη του Συλλόγου Τριτέκνων Πιερίας και της Στέγης Γραμμάτων και τεχνών Λεπτοκαρυάς «Εμμανουήλ Κριαράς».

Της έναρξης της εκδήλωσης προηγήθηκε ποιοτική μουσική επένδυση με άριες από τη Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» με το μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη και τους σολίστ Κοσμά Τσομπανόμπουλο και Σωσώ Ταφίλη. Στο τέλος η ημερίδα ολοκληρώθηκε, όπως ξεκίνησε με μία καλλιτεχνική πινελιά, από την απαγγελία του έργου «Είμαι η ελπίδα» από την κυρία Φανή Τοπούζα, νηπιαγωγό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου Ολύμπου κα Ουρανία Κατσαμάκα, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ κος Δημήτρης Πατσιαρίκας,  η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού κα Σοφία Ζουρζούρα, η Αντιπρόεδρος ΔΣ του Δήμου κα Ολυμπία Δαδούλη, η Ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κα Φανή Πατρή, η Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λεπτοκαρυάς «Εμμανουήλ Κριαράς» κα Κατσικούδη Διονυσία, η Διευθύντρια Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου Ιωσηφίνα Μπαρμπέρα, ο πρώην βουλευτής, Ακτινολόγος Διευθυντής ΕΣΥ Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης κος Δημήτριος Χριστογιάννης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, μέλη των ΔΣ των συλλόγων των συνδιοργανωτών της ημερίδας και πλήθος κόσμου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά για τη συνδρομή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης τον κύριο Τηλέγραφο υπεύθυνο της ηχητικής κάλυψης της εκδήλωσης και το ανθοπωλείο της κυρίας Τροίρη για τον καλαίσθητο στολισμό της αίθουσας.