Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Επανεκπαίδευση του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ν. Πόρων πάνω στις Α Βοήθειες

Στο πλαίσιο της Αποστολής της η Διασωστική Ομάδα Πιερίας προέβη σε μία ακόμη δράση ενημέρωσης συλλόγου πάνω σε θέματα Πρώτων Βοηθειών.

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 αντιπροσωπεία της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, αποτελούμενη από τις εκπαιδεύτριες-διασώστριες κ. Άντζελα Μαρανή και κ. Αθηνά Γεραρίδου βρέθηκε στους Νέους Πόρους Πιερίας, προσκεκλημένη του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Νέων Πόρων, και προέβη σε εκπαίδευση των μελών του πάνω στις Πρώτες Βοήθειες .

Στην πραγματικότητα ήταν μια ανανέωση γνώσεων, μια επανεκπαίδευση δηλαδή ,καθότι οι εκπαιδευόμενοι ήταν ήδη πιστοποιημένοι στην Βασική Υποστήριξη Ζωής .

«Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και δεν έχουν άδικο. Έτσι κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να επαναλαμβάνονται τα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών αφού με αυτόν τον τρόπο εμπεδώνεται η γνώση.

Η επανεκπαίδευση και η ανανέωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων σύμφωνα και με τις νέες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC) κρίθηκε απαραίτητη να γίνει λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου επειδή στους τουριστικούς προορισμούς –όπως είναι και οι Ν. Πόροι-συχνά συμβαίνουν διάφορα ατυχήματα ή κάποια έκτακτα γεγονότα υγείας (π.χ. καρδιακή ανακοπή, πνιγμονή, λιποθυμία, πνιγμός κλπ) και υφίσταται η ανάγκη για άμεση επέμβαση προς αντιμετώπισή τους.

Όπως είναι γνωστόν οι βασικοί στόχοι των Πρώτων Βοηθειών είναι να διατηρήσουν τον πάσχοντα στη ζωή, να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες, να βοηθήσουν στη γρήγορη ανάρρωση.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι απασχολούμενοι επαγγελματικά με τον τουρισμό να είναι καταρτισμένοι σε θέματα Α΄ Βοηθειών. Για τους σωστούς επαγγελματίες αυτό αποτελεί όχι μόνο επαγγελματική ευθύνη αλλά και ηθική υποχρέωση. Πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς τόσο οι ίδιοι, όπως επίσης και το προσωπικό τους πάνω σε θέματα παροχής Πρώτων Βοηθειών, ώστε να μπορούν να επέμβουν άμεσα προκειμένου να σώσουν ζωές που κινδυνεύουν.

Η ανταπόκριση των συμμετασχόντων ήταν ενθουσιώδης, πολύ θετική και άκρως ενθαρρυντική για το έργο και την προσπάθεια της Διασωστικής Ομάδας.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων για την πρόσκληση, για την υποδοχή που επιφύλαξε στις διασώστριες αλλά και για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Η Ομάδα μας θα συνεχίσει τις δράσεις της για την ενημέρωση της κοινωνίας και διαφόρων συλλόγων πάνω σε θέματα Πρώτων Βοηθειών (Τραύμα- Καρδιακή Ανακοπή-Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση κτλ) και είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.