Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τα μικρά έργα: Η περίπτωση της Κονταριώτισσας

Η τοπική αυτοδιοίκηση, εστιάζοντας συχνά σε μεγάλα και φιλόδοξα έργα που πολλές φορές μένουν στα χαρτιά, παραμελεί τα μικρά έργα καθημερινής ανάγκης. Η Κονταριώτισσα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου πλήθος μικρών έργων, επεμβάσεων και βελτιώσεων παραμένουν ατελή ή ημιτελή για χρόνια, παρά το σχετικά χαμηλό κόστος τους και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Δεν θα σταθώ μόνο στην επισκευή δρόμων, την φροντίδα πρασίνου, την συντήρηση του δημοτικού φωτισμού και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Παραδείγματα ατελών ή μη υλοποιημένων μικρών έργων στην Κονταριώτισσα:

  • Αρίθμηση Οδών: Η διαδικασία ονοματοδότησης, τοποθέτηση πινακίδων με αρίθμηση στους δρόμους ξεκίνησε το 2012, αλλά ακόμα και σήμερα, η αρίθμηση σε ολόκληρη την Κονταριώτισσα παραμένει ημιτελής. Σημαντικά σημεία εισόδου στην κοινότητα, όπως η είσοδος από τον Άγιο Σπυρίδωνα και από τον κόμβο 11, στερούνται εδώ και χρόνια πινακίδες με το όνομα της κοινότητας, προκαλώντας σύγχυση στους επισκέπτες.
  • Μειωτές Ταχύτητας (Σαμάρια): Σε τρία σημεία στους κεντρικούς δρόμους, κομμάτια από τους μειωτές ταχύτητας (Σαμάρια) παραμένουν ημιτελή εδώ και 12 χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πεζών και των οδηγών.
  • Στάσεις Αστικών ΚΤΕΛ: Η τοποθέτηση των περισσότερων στάσεων αστικών ΚΤΕΛ γίνεται σε επικίνδυνα σημεία, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών ασφαλείας.
  • Πυροσβεστικός Κρουνός: Η τοποθέτηση πυροσβεστικού κρουνού στον Άγιο Αθανάσιο, απαίτηση των κατοίκων για χρόνια, παραμένει ανεκπλήρωτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Ξεσκέπαστη Δεξαμενή Άρδευσης: Η ξεσκέπαστη δεξαμενή άρδευσης πίσω από το δημαρχείο, προκαλεί κάθε χρόνο προβλήματα στους αγρότες, καθώς η πρασινάδα «Άλγη» που δημιουργείται και από την φωτοσύνθεση βουλώνει τα αρδευτικά συστήματα τους.
  • Προσβάσεις ΑμΕΑ: Η απουσία προσβάσεων για άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ) σε όλα τα δημοτικά κτήρια μίας κοινότητας όπου χρήζει ανάγκη, αποτελεί όχι μόνο σοβαρή παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και απαράδεκτο εμπόδιο στην ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αυτά αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα της αδιαφορίας που επιδεικνύει η τοπική αυτοδιοίκηση προς τα μικρά έργα στην Κονταριώτισσα. Η έλλειψη βούλησης για υλοποίηση ακόμα και μικρών παρεμβάσεων, που θα βελτίωναν σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων, προκαλεί αγανάκτηση και απογοήτευση.

Είναι απαραίτητο η τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει προσοχή στα μικρά έργα, να αφουγκραστεί τις ανάγκες των κατοίκων και να υλοποιήσει άμεσα τις απαραίτητες βελτιώσεις.

Όσο για τα σημαντικά και μεγάλα έργα που απαιτούνται ή θα βοηθούσαν να αναβαθμιστεί η περιοχή της Κονταριώτισσας… ίδωμεν! 


Καργιώτης Ν.